Svet
22 ogledov

Po Irene še vedno v pripravljenosti

Hurikan Irene
1/21
Reuters
Orkan Irene je prečkal ZDA in je že prišel v Kanado. Zdaj so v pripravljenosti zaradi poplav. Najhujše v Vermontu.

"Nekaj delov mesta je poplavljenih, a v glavnem menim, da smo to prestali," je dejal vodja newyorške službe za izredne razmere Joseph Bruno za CNN.

Irene po prvih ocenah ni povzročila tolikšnega razdejanja, kot so se bali, bo pa gmotna škoda vseeno ogromna. Guverner New Jerseyja Chris Christie je v nedeljo ocenil, da bi lahko znašala več milijard dolarjev ali celo več deset milijard.

Orkan Irene, ki je v nedeljo prizadel vzhodno obalo ZDA, je precej oslabljen z vetrovi, ki dosegajo hitrost do 85 kilometrov na uro, že dosegel Kanado.

Sanacijo ogrožajo poplave

Na vzhodni obali ZDA pa bodo, če bo mogoče, danes že začeli sanacijo opustošenih območij, čeprav lahko reke v prihodnjih dneh še naraščajo.

"Večina Američanov je še vedno v visoki pripravljenosti predvsem zaradi poplav, ki se lahko v naslednjih dneh še stopnjujejo," je Američane opozoril predsednik Obama in dodal: "Želim, da ljudje vedo, da to ni konec."

Po zadnjih podatkih je najbolj ogroženo območje okoli Vermonta. Visoke vode poplavljajo ulice, s seboj odnašajo ceste. Koliko žrtev so poplave terjale, še ni znano. "Mislim, da bi lahko našli stvari, ki nam ne bodo všeč. A vseeno upam, da se bo vse dobro izteklo," je povedal policist Ray Keefe.

20 žrtev, trije milijoni brez elektrike

Orkan je po zadnjih podatkih terjal 20 žrtev, brez elektrike je ostalo štiri milijone gospodinjstev. Samo na newyorških mednarodnih letališčih so morali odpovedati več kot 10 tisoč letov. V New Yorku, ki naj bi mu Irene v veliki meri prizanesla, bodo danes zjutraj že odprli letališča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.