Svet
16 ogledov

Po izbruhu vulkana še 50 pogrešanih

Džakarta Sumatra vulkan izbruh
1/4
EPA
V sobotnem izbruhu vulkana na indonezijskem otoku Sumatra je po navedbah oblasti po zadnjih podatkih umrlo najmanj 15 ljudi, pogrešajo pa jih 50.

Sprva se je poročalo, da je žrtev vulkana 11, med katereimi so tudi štirje študentje, ki so si šli v sklopu ekskurzije ogledat vulkan. Zdaj pa število žrtev naraslo na vsaj 15, pogrešajo pa okoli 50 ljudi, zato se oblasti bojijo, da bo žrtev še precej več.

Vulkan Sinabung bruha od septembra, zaradi česar je domove zapustilo več kot 30.000 ljudi, v soboto zjutraj pa je po obdobju nekoliko zmanjšane aktivnosti vnovič silovito izbruhnil. Kamne in pepel je bruhal do 2.000 metrov visoko v zrak in prekril okoliško pokrajino s sivim prahom. Nastal je tudi smrtonosni piroklastični tok, ki je na 4,5-kilometrski poti po pobočju vulkana potoval s hitrostjo 100 kilometrov na uro in uničil vse na svoji poti.

Pristojne oblasti so sicer dan prej tistim, ki živijo dlje kot pet kilometrov od vulkana, dovolile vrnitev domov.

Sinabung je nazadnje izbruhnil avgusta 2010, ko se je po 400 letih prebudil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.