Svet
11 ogledov

Po izginotju letala: "Ničesar ne izključujemo"

Potniško letalo Egyptair Profimedias
Francoska vlada je po izginotju letala družbe EgyptAir, ki je poletelo iz Pariza, potem pa izginilo nad Sredozemskim morjem, sklicala izredni sestanek. Vprašanja tudi glede morebitnega terorističnega napada.

Grški obrambni minister je potrdil, da je letalo padlo z višine okrog 6000 metrov. Preden je izginilo z radarjev, se je dvakrat naglo obrnilo.

"Obstaja velika verjetnost, da je prišlo do eksplozije, bodisi zaradi bombe, bodisi zaradi samomorilnega napadalca. Letalo je uničil brutalen dogodek," je prepričan nekdanji predsednik preiskovalcev pri francoski agenciji za civilno letalstvo Jean-Paul Troadec.

Po drugi strani francoski strokovnjak za letalstvo Paul Charles za BBC razmišlja, da je do strmoglavljenja letala prišlo zaradi incidenta v kokpitu. "Do zdaj razpoložljive informacije nakazujejo, da je do strmoglavljenja prišlo zaradi nekakšnega dogodka v kokpitu, v katerega je bil vključen sam pilot," je izpostavil.

"Nobenega scenarija ne izključujemo"

Letalo na letu MS804 je vzletelo na letališču Charles de Gaulle, nato pa izginilo nekje v vzhodnem Sredozemlju, potem ko je pred tem letelo na standardni višini leta 37 tisoč čevljev (11.300 metrov) ter že vstopilo v egiptovski zračni prostor. Na krovu je bilo 59 potnikov in 10 članov posadke.

Francoski predsednik Francois Hollande se je že zjutraj povezal z egiptovskim kolegom Abdelom Fatahom al Sisijem, s katerim sta se dogovorila za tesno sodelovanje okrog preiskave tragičnega dogodka. "Nobenega scenarija za zdaj še ne izključujemo," je poudaril francoski premier Manuel Valls.

Preiskava dogodka je še v teku, tudi letala še niso našli.

PREBERITE TUDI:

Udarec terorizma

Tuji mediji so že zjutraj izpostavljali vprašanja, ali je dogodek nemara povezan s terorizmom. Za odgovore je na tej točki še prezgodaj, čeprav preiskovalci, kot je poudaril francoski premier, nobenih možnosti niso izključili.

Če se bo izkazalo, da je šlo za teroristični napad, se bo preiskava najprej nadaljevala na pariškem letališču Charles de Gaulle airport, od koder je v sredo ponoči poletelo nesrečno letalo. Ali na letališču, kjer so po januarskih in novembrskih terorističnih napadih poostrili varnostne ukrepe, še vedno obstajajo varnostne luknje in so eksploziv tam pretihotapili na letalo? Lani so ponovno opravili varnostno presojo 86 tisoč delavcev, ki imajo dostop do letal, in šestdesetim dovolnjenje za dostop preklicali. Eksploziv bi lahko sicer na letalo pretihotapili tudi na letališčih, kjer je letalo pristalo pred tem letom.

Zaradi arheoloških točk in turističnih znamenitosti je Egipt priljubljena destinacija turistov zahodih držav, v zadnjih letih tudi Rusije. Egiptovski turizem je že lani utrpel hud udarec po strmoglavljenju ruskega letala in serije bombnih napadov v državi. Rusija je po strmoglavljenju letala prepovedala vse lete iz Egipta.

Francija je po strmoglavljenju odprla krizni štab na veleposlaništvu v Kairu, je sporočil francoski zunanji minister. Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je zaradi strmoglavljenja letala državne letalske družbe sklical zasedanje egiptovskega sveta za nacionalno varnost.

Komentarjev 7
  • zdrej 23:35 20.maj 2016.

    Saj sploh ne vemo, kaj je bilo. Vse to so samo špekulacije, nič uporabnega.

  • zdrej 16:30 19.maj 2016.

    Praviloma minimalno 300ft višinskih in nekaj k feet v razdalji. Sicer prvič slišim za separacijsko višino. Poznam TA, FL, pa BA od določanja višin. Tisti, ki tega ne spremljate, prejšnjega stavka ne morete razumeti.

  • c1305166 14:19 19.maj 2016.

    Aja, koliko približno so jih pa preprečili?