Svet
0 ogledov

Po izglasovani nezaupnici podal odstop

Prodijevi nasprotniki pozivajo k predčasnim volitvam. Žurnal24 main
Italijanskemu premierju Romanu Prodiju je bila v senatu izglasovana nezaupnica, tako da je že odstopil. Predsednik Napolitano ga je prosil naj zaenkrat še ostane na položaju.
Prodiju je bila v zgornjem delu senata, ki je pričel z glasovanjem ob 20. uri, izglasovana nezaupnica in mora odstopiti. Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je Romana Prodija prosil naj zaenkrat ostane na položaju med njegovimi posveti, ki jih bo začel v petek popoldne. Napolitano bo posvete začel v petek popoldne s predsednikom senata Francom Marinijem in poslanske zbornice Faustom Bertinottijem.

Nezaupnico so senatorji izglasovali z 161 proti 156 glasovom. Za zaupnico bi potreboval podporo 160 senatorjev. En senator se je glasovanja vzdržal. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa naj bi Prodi še danes podal odstopno izjavo Napolitanu. Prodijevemu porazu bodo verjetno sledile predčasne volitve, kar bi po zadnjih anketah lahko omogočilo veliko vrnitev konservativnega Silvia Berlusconija.

Predsednik Napolitano se bo po posvetih s strankami moral odločiti o sklicu predčasnih parlamentarnih volitev ali pa o oblikovanju začasne vlade do sprejema reforme volilnega sistema.
 
 

Gremo naravnost na volitve. To je veliko veselje.

Gianfranco Fini, vodja Nacionalnega zavezništva

 
Objavo izidov glasovanja so v senatu s ploskanjem pozdravili senatorji desne sredine, Prodi pa je dvorano zapustil, še pred objavo izidov.

Izid je bil po ponedeljkovem izstopu katoliške stranke UDEUR iz njegove levosredinske vladne koalicije pričakovan, saj je Prodi izgubil večino v zgornjem domu parlamenta, podporo pa so mu odrekli tudi nekateri drugi doslej zvesti senatorji. Podpredsednik senata Roberto Calderoli je že pred glasovanjem izjavil, da bo senat Prodiju izglasoval nezaupnico, vendar pa bo po njegovem mnenju to zanj časten poraz.

EU zaskrbljena nad položajem v Italiji
Evropski komisar za gospodarske in monetarne zadeve Joaquin Almunia je medtem na srečanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu  izrazil zaskrbljenost zaradi politične nestabilnosti v Italiji. "EU upa, da bo Italija kmalu dosegla perspektivo stabilnosti, ki je nujen pogoj, da se zoperstavi težavnemu gospodarskemu položaju," je po navedbah italijanskih medijev dejal Almunia. Italija potrebuje politično stabilnost, da bi lahko dokončala sanacijski proces javnih financ, ki je v Italiji napredoval manj kot v drugih državah, je pojasnil Almunia. Obenem je opozoril, da bodo v Italiji letos, tako kot tudi v drugih članicah EU, čutili posledice upočasnjene gospodarske rasti.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.