Svet
13 ogledov

Po izgonu selitev v druge države

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po izgonu Romov iz Francije nazaj v Romunijo so se ti zdaj začeli preseljevati v druge evropske države, za katere menijo, da so bolj demokratične kot Francija.

Odločitev francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, da Rome izžene nazaj v Romunijo, ni sporna le s stališča človekovih pravic, ampak tudi glede na posledice, ki jih bo njegovo dejanje imelo za druge evropske države.

Po poročanju Sky News se namerava 90 odstotkov izgnanih Romov zdaj preseliti v Veliko Britanijo, Nemčijo in Španijo. "Potrebujemo denar in hrano. Lahko živimo v Romuniji, vendar ne bomo dobili službe in v naši vasi ima vsaka družina po deset otrok," pravi Liordan Marian. Tristo evrov, ki mu jih je dala francoska vlada ob deportaciji v Romunijo, je porabil za osvežilce zraka, ki jih namerava prodajati na ulicah Velike Britanije. Ta zanj predstavlja državo z dobrim socialnim sistemom, ki spoštuje človekove pravice.

Romi v Marianovi vasi kot dežele priložnosti vidijo še Nemčijo in Španijo. V domači vasi vidijo le bedo, medtem ko po njihovem mnenju lepi avtomobili s tujimi registrskimi tablicami predstavljajo obljubljeno deželo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.