Svet
4 ogledov

Po jedrskem poskusu še rakete

Severnokorejske oblasti se jedrskemu programu nočejo odpovedati. Žurnal24 main
Severna Koreja je poleg jedrskega poskusa s svoje vzhodne obale izstrelila še dve raketi kratkega dosega. Mednarodna skupnost je vse bolj zaskrbljena zaradi severnokorejskih dejanj.

Severna Koreja je tako skupno izvedla tri preizkuse raket kratkega dosega, poroča južnokorejska tiskovna agencija Jonhap. Še dva poskusa naj bi izvedla, potem ko je izstrelila raketo zemlja-zrak kratkega dometa. Raketne preizkuse je izvedla po tem, ko je danes izvedla drugi jedrski poskus, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

"Orožje bi uporabili le v obrambi"

Bojko Bučar s FDV meni, da Severna Koreja enkrat obljublja, drugič pa grozi predvsem zaradi lakote in pomanjkanja energije. V prvi vrsti želijo le zagotoviti varnost prebivalstvu. "Severna Koreja bi orožje uporabila le, če bi bila država neposredno napadena." Več si preberite TUKAJ

Severna Koreja pred strožjimi sankcijami
Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak je takoj po objavi novice o novem severnokorejskem jedrskem poskusu sklical nujni sestanek, vojska Južne Koreje pa naj bi bila v stanju pripravljenosti. Japonske oblasti so že zahtevale sklic izredne seje Varnostnega sveta Združenih narodov, ki bo potekala še danes. "Očitno je, da Severna Koreja krši resolucijo Združenih narodov, in to je nesprejemljivo," je dejal japonski premier Taro Aso. Ameriški predsednik Barack Obama pa je v prvem odzivu dejal, da severnokorejski jedrski poskus predstavlja grožnjo mednarodnemu miru. Tudi češko predsedstvo EU je izrazilo zaskrbljenost zaradi severnokorejskega jedrskega poskusa. Francija pa se je že zavzela za oblikovanje strožjih sankcij proti Severni Koreji. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je izrazil zaskrbljenost in dodal, da razmere pozorno spremlja, tudi prek Varnostnega sveta ZN, ki se bo zaradi poskusa sestal na izrednem zasedanju.

"To dejanje bo dodatno onemogočilo oblikovanje miru na korejskem polotoku in Severni Koreji ne bo nič pomagalo pri njeni varnosti. Mednarodna skupnost bo Severno Korejo obravnavala kot enakovredno partnerico, če se bo ta vedla odgovorno. Če se ne bo, potem lahko pričakuje še nadaljnjo izolacijo," pa je v odzivu dejal britanski premier Gordon Brown. Zaskrbljenost nad poskusom so izrazile tudi ruske oblasti. Ruska tiskovna agencija Itar-Tass ob tem navaja vire z ruskega obrambnega ministrstva, da je imel zadnji jedrski poskus moč dvajsetih kiloton (ena kilotona je enaka tisoč tonam TNT). Kitajska, največja zaveznica Pjongjanga, ki sodeluje tudi v šeststranskih pogovorih s Severno Korejo o njenem jedrskem programu, je sporočila, da "odločno nasprotuje" jedrskemu poskusu, ki ga je izvedla njena soseda.

Že drugi poskus po letu 2006
Severnokorejske oblasti so na podzemnem jedrskem testu preizkusile večjo eksplozivno moč svojih jedrskih zmogljivosti. Po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA je bila eksplozija jedrskega poskusa močnejša od zadnjega testa leta 2006. Oblasti so preizkus izvedle s podzemno eksplozijo bombe. Ameriški seizmološki inštitut je ob tem sporočil, da je provinco Severni Hamgjong, kjer je Severna Koreja leta 2006 izvedla svoj prvi jedrski preizkus, stresel potres z magnitudo 5,3 po Richterjevi lestvici. Le nekaj ur po jedrskem poskusu pa so oblasti izstrelile tudi raketo kratkega dosega. Več o razvoju severnokorejskega jedrskega programa v naslednji povezavi .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.