Svet
9 ogledov

Po kapi ni smela k zdravniku

policija britanija anglija Shutterstock
Britanska policija je sporočila, da so proti plačilu varščine izpustili par, ki so ga aretirali v četrtek, ker sta v hiši v Londonu v suženjstvu zadrževala tri ženske, eno od njih celo 30 let.

69-letno Malezijko, 57-letno Irko in 30-letno Britanko - slednja naj bi v suženjstvu preživela vse svoje življenje - so rešili minuli mesec. Irka je o njihovem stanju obvestila človekoljubno ustanovo, ko je na televiziji videla oddajo o suženjstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na dan prihajajo številne grozljive podrobnosti. Med drugim ženske niso imele dostopa do zdravnika, čeprav naj bi eno od njih zadela kap. To naj bi povedala tudi paru, ki jih je zadrževal, a sta zavrnila možnost, da bi ji nudili zdravstveno pomoč.

Par izpustili proti varščini

Moškega in žensko, oba stara 67 let, ki nista britanska državljana, so na prostost izpustili do januarja, ko naj bi bilo novo zaslišanje.

Par so aretirali v četrtek zaradi suma, da sta vpletena v prisilno delo in suženjstvo. Njunih imen niso sporočili, poročajo tuje tiskovne agencije.

V pogovoru z organizacijo so se nato dogovorili, da bodo žrtve 25. oktobra zapustile hišo in prišle na dogovorjeni kraj. Dejansko sta se na ta datum na dogovorjenem kraju pojavili samo Irka in Britanka, ki sta kasneje policijo odpeljali do hiše, iz katere so nato rešili še Malezijko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preiskava se nadaljuje

Policija preiskuje hišo, v kateri so zadrževali omenjene ženske, da bi ugotovili, ali so s tem primerom povezani tudi drugi primeri. "Obstaja strah, da gre za večji krog ugrabiteljev. Preiskava teče v smeri iskanja povezanih naslovov in morebitnih trupel, ki bi lahko bila skrita," je dejal policijski vir.

Aneeta Prem, predstavnica organizcije Freedom Charity, je dejala, da so ženske trpele hudo fizično in psihično nasilje, da pa naj ne bi šlo za spolno nasilje. Travmatična izkušnja je na njih pustila takšne posledice, da jih policija do sedaj še ni mogla v celoti izprašati. Prav zato odgovori na posamezna ključna vprašanja ostajajo neodgovorjeni.

Komentarjev 1
  • Ferluci 07:21 25.november 2013.

    "da so ženske trpele hudo fizično in psihično nasilje, da pa naj ne bi šlo za spolno nasilje..". Jasno, komunizem z opranimi možgani je še stokrat hujši!