Svet
19 ogledov

Po koncu delovnega dne prepovedano pošiljati e-pošto zaposlenim

Stres Reuters
V vsakem podjetju v Franciji, ki ima več kot 50 zaposlenih, nadrejeni svoje zaposlene, če bo predlog zakona sprejet, ne bodo smeli več kontaktirati po izteku delovnega časa.

Služneba elektronska pošta ali telefonska sporočila lahko uničijo še tako lep konec tedna. Tudi, če nič ne delate do ponedeljka ali naslednjega delovnega dne, lahko službena elektronska pošta uniči piknik ali druženje s prijatelji.

Francija je država, ki zaposlenim jamči 30 prostih delavnih dni na leto, zdaj so predsprejetjem novega zakona, ki predvideva, da bo v vsakem podjetju v Franciji, kjer je zaposlenih več kot 50 ljudi, zaposlenim po koncu delovnega časa prepovedano pošiljati pošto ali tekstovna sporočila.

Fizično doma, z mislimi v službi

Zakon so zahtevali sindikati delavcev, saj so številne raziskave potrdile, da si v času digitalizacije ljudje težje odpočijejo od dela in službe. Novi zakon naj bi pripomogel k zmanjšanju stresa in ljudem dal možnost, da sproščeno preživljajo prosti čas.

"Vse raziskave potrjujejo, da so danes zaposleni pov velikim stresom zaradi služb. To je neprestan stres," je dejal Benoit Hamon iz francoskega Nacionalnega sveta. Za kršenje niso predvidene denarne kazni, pač pa bodo tovrstna podjetja uvrstili na črno listo zaposlovalcev, ki niso prijazna do zaposlenih in bodo vidna javnosti.

 
Komentarjev 1