Svet
11 ogledov

Po krivem večino življenja zaprt

Slika je simbolična. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na podlagi novih dokazov, za katere je poskrbela analiza DNK, so v Texasu po 30 letih zapora izpustili 51-letnega moškega.

Temnopolti Cornelius Dupree je bil leta 1979 zaradi sodelovanja pri hujšem telesnem napadu na žensko, ki je bila takrat stara 26 let, obsojen na 75 let zapora. Prvoobtoženi Anthony Massigli je bil poleg tega obsojen še za posilstvo te ženske. Obsojena sta bila na podlagi njenega pričanja.

Kot je povedal Dupree, ima ob spremembi razsodbe mešane občutke, vendar pa čustva sreče prevladujejo nad jezo. Dupree je bil lani sicer pogojno izpuščen. V tem primeru se pomilostitev obeta tudi Massigliju, ki pa dosmrtno kazen prestaja tudi zaradi drugih zločinov.

Rekord v ZDA je 35 let
Dupree je eden izmed 41 ljudi v ameriški zvezni državi Texas, za katere je analiza DNK po letu 2001 pokazala, da so nedolžni. Med vsemi v Texasu je največ časa preživel za zapahi prav on.

V ZDA ima sicer rekord moški s Floride, ki je bil s pomočjo DNK analize za nedolžnega spoznan po 35 letih zapora. V zvezni državi Tenesee je bil nek moški na podlagi te analize oproščen po 31 letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.