Svet
11 ogledov

Po letu dni se je oglasil vodja IS

Al Bagdadi Youtube
Medtem ko poteka odločilna bitka za iraško mesto Mosul je Islamska država prvič po letu dni objavila audio posnetek samooklicanega vodje Abu Bakra al Bagdadija. Borce poziva, naj se ne umaknejo iz mesta, ki ga skušajo zavzeti iraške sile.

S posnetkom naj bi Islamska država dokazovala, da je njihov vodja še vedno živ, poroča CNN. Al Bagdadi, ki očitno skuša vzdigniti moralo svojim borcem, ki so obkoljeni v Mosulu, v posnetku govori, da je to le "uvod v dokončno zmago". Borce spomni, da je tisočkrat bolj častno vztrajati na svojem položaju, kot pa se nečastno umakniti.

Nadaljuje z znano džihadistično retoriko: "Sovražniki Boga med židi, kristijani, ateisti, šiiti, odpadniki vere in neverniki po vsem svetu so namenili svoje medije, denar, čas, vojsko in orožje, da bi se borili proti muslimanom in džihadistom v Ninivah, potem ko so ugotovili, da bi to območje lahko postalo oporišče islama." Ninive je antično ime za današnjo pokrajino Mosula.

Sveži posnetek

Al Bagdadi v govoru, ki poteka 32 minut, med drugim omeni tudi turško kopičenje sil na meji z Irakom, kar potrjuje, da je govor posnet nedavno.

Gre za prvo sporočilo al Bagdadija po več kot letu dni, poročajo tuje tiskovne agencije. Ni znano, kje se nahaja, po nekaterih navedbah naj bi bil celo v Mosulu, središču kalifata, ki ga je IS razglasila leta 2014. Že dlje časa krožijo tudi različne govorice o njegovem zdravstvenem stanju.

Od začetka ofenzive je moralo po podatkih Mednarodne organizacije za migracije domove zapustiti več kot 20.000 ljudi, Združeni narodi pa so sporočili, da naj bi džihadisti na območju Mosula od 25. oktobra usmrtili kakih 300 ljudi, sporoča STA.

V mestu je še vedno okoli milijon ljudi, ZN pa opozarjajo, da pripadniki IS tamkajšnje civiliste uporabljajo za živi ščit. Varnostni svet ZN je to v sredo obsodil in vse strani pozval, naj storijo vse za zaščito civilistov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • URIAH HEEP 11:44 03.november 2016.

    Aja, plačancem je ukazano da se zaradi dogovora o Ameriški zmagi v Mosulu, katera je potrebna Killary Clinton umaknejo v Sirijo...

  • URIAH HEEP 11:43 03.november 2016.

    http://www.usatwentyfour.com/isis-leader-al-baghdadi-jewish-mossad-agent-named-simon-elliot/

  • URIAH HEEP 11:42 03.november 2016.

    Actor name is simon elliot(shimon elliot)