Svet
1 ogledov

Po masakru v Homsu še veto v ZN

Nasilje v Siriji Reuters
Tragičen dan za Sirijo. Po krvavem nočnem obračunavanju s protestniki v mestu Homs za Rusijo in Kitajsko to ni bilo dovolj, saj sta z vetom preprečili sprejem predlagane resolucije proti režimu Bašarja Al Asada.

Eden najbolj krvavih dni v skoraj enoletni vstaji opozicije v Siriji sovpada z odločitvijo zavezniz uradnega Damaska in stalnih članic Varnostnega sveta (VS) Združenih narodov Kitajske in Rusije, ki sta glasovali proti resoluciji, ki sicer ne bi predvidevala vojaškega mednarodnega posredovanja v državi. Za resolucijo je sicer glasovalo vseh preostalih 13 članic VS

Diplomati so vse do zadnjega skušali doseči dogovor, na koncu je bil na mizi predlog resolucije, ki je vseboval številne ruske pripombe, a je ostal ruski predstavnik v VS ob podpori kitajskega neomajen. Sirski predsednik Bašar Al Asad na jezo ostalih članic in še posebej Arabske lige, ki je resolucijo pripravila, še vedno brez prave kritike s strani Združenih narodov nadaljuje s krvavim obračunavanjem s svojimi nasprotniki,

Namesto resolucije je VS ZN dosegel le dogovor o izjavi o razmerah v Siriji, ki pa ima nižjo veljavo.

Vojska in policija nista izbirali tarč

V mestu Homs so po prvih navedbah protestnikov vladne sile ubile do 330 oseb, okoli 1.300 naj bi bilo ranjenih. Kasnejša sporočila iz mesta so število žrtev oklestila na 55. Tarče masakra so bili tudi otroci in ženske, pravi opozicija. 11-mesečno nasilje v Siriji, ki je vzklilo na demonstracijah proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, je s tem doseglo vrhunec. 

Sirska opozicija in vlada ena drugi pripisujeta odgovornost za pokol. Predstavniki protirežimskih protestnikov so potrdili, da so vladne sile vdrle v mesto in predele mesta obstreljevale s topniškim orožjem.

"Ljudje so umrli v zavetju svojih porušenih hiš,"
je dejal aktivist Aiman Idlibi.
Sirski državni mediji na drugi strani poročajo, da gre za načrtno medijsko kampanjo in laži, katerih namen je, da vplivajo na za danes napovedano glasovanje o resoluciji o Siriji v VS ZN. "Mrtvi so nedolžni, do režima zvesti ljudje, ki so jih oboroženi teroristi ugrabili, mučili in pomorili," je poročala sirska državna tiskovna agencija Sana.

Za BBC je predstavnik upornikov napovedal povračilne ukrepe za dogajanje  v Homsu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.