Svet
32 ogledov

Po nesreči nakazilo treh milijard kun

kune Shutterstock
Bankir hrvaške banke po nesreči številko računa kopiral v prostor za znesek nakazila.

Ob koncu delovnega dne minuli petek je bankir Hrvatske poštanske banke (HOB) preveril plačilne naloge in prebledel. Neki ženski iz Zagreba je vplačal več kot tri milijarde kun (skoraj 400 milijonov evrov) namesto 50 (6,61 evra), poroča hrvaški portal 24sata.hr. Takoj je v paniki poklical banko in imetnico računa, da bi čimprej vrnil denar.

HPB: Naši zaposleni niso stroji

"Naši zaposleni niso stroji in napake so vedno mogoče. Zgodile so se že pred tem, zagotovo se bodo dogajale tudi v prihodnje. Presenečeni smo, da sploh pišete o tem. Zaposleni je nenamerno kopiral številko računa v polje za znesek. Na srečo smo denar brez kakršnihkoli težav povrnili še istega dne in v vsej zgodbi ni bil nihče oškodovan, prav tako ne bo sankcioniran niti bankir. Se zgodi," so neuradno izvedeli v banki.

Vračilo napačno nakazanega denarja je preprosto

Zagrebčanka, imetnica računa, je sicer brezposelna mati štirih otrok. Bankir jo je takoj poklical, prav tako so z banke še isti večer potrkali na njena vrata. Prosili so jo, naj podpiše dokument, da so lahko prosto razpolagali z denarjem na njenem računu in prenesli sporni znesek nazaj na račun banke.

V takem primeru banka ne sme operirati z denarjem na računu državljana, zato mora lastnik računa z neupravičeno nakazanim denarjem podpisati soglasje, da banka vzame znesek nazaj. Če oseba ne želi podpisati, banka sproži sodni postopek in s tožbo zahteva izvršitev plačila, so portalu pojasnili bančniki. Pravijo še, da sodišče navadno blokira določen znesek, s katerim do konca postopka ni mogoče razpolagati.

Komentarjev 2
  • fowler 17:54 01.junij 2012.

    če bi bla varovalka, si hrvaški in slovenski tajkuni ne bi mogl denarja prenakazvat med sabo in ga skrivat... ;)

  • Aleš Požun 13:53 01.junij 2012.

    Kar težko verjet, da programska oprema nima preproste varovalke glede višini zneska nakazila ...