Svet
18 ogledov

Po nesreči ubili 23 civilistov

Žurnal24 main
Februarskemu napadu letalskih sil zveze Nato na jugu Afganistana, v katerem je umrlo 23 civilistov, je botrovala človeška napaka. Nata navaja, da so konvoj civilistov zamenjali za konvoj upornikov.

Civilna vozila so po pomoti zamenjali za konvoj afganistanskih upornikov, do napake pa je prišlo pri analizi posnetkov z letal brez pilota, so zapisali v poročilu zavezništva. Poleg tega so "ignorirali ali dali premalo pomena" informacijam, da je večja verjetnost, da so na vozilih civilisti kot pa uporniki, še navaja poročilo.

Veliko pomanjkljivosti
"Poveljnik kopenskih sil ni jasno razumel, kdo je v vozilih, lokacije, smeri potovanja in namena vozil," so zapisali v poročilu, kot vzroke za napako pa med drugim navedli še "veliko pomanjkljivosti pri usposabljanju, komunikaciji in sprejemanju odločitev". Po navedbah poročila so ukor zaradi napake dobili štirje višji in dva nižja častnika.

V zadnjih letih je prišlo že do več hudih incidentov, ko so bili v napadih Nata in koalicijskih sil pod poveljstvom ZDA žrtve afganistanski civilisti. V letih od začetka posredovanja v Afganistanu je bilo lansko leto za civiliste najbolj smrtonosno, saj jih je bilo po podatkih ZN ubitih več kot 2400. Civilne žrtve so med Afganistanci povzročile veliko jeze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.