Svet
2555 ogledov

Po novem ženske čaka še ta prepoved

Afganistan izobraževanje ženske dekleta Profimedia
Talibani so ženskam prepovedali dostop do univerzitetnega izobraževanja.

Talibanske oblasti v Afganistanu so danes po vsej državi prepovedale univerzitetno izobraževanje za ženske, kar predstavlja še enega v vrsti primerov omejevanja pravic afganistanskih žensk do izobrazbe in drugih svoboščin. Prepoved velja za vse zasebne in javne univerze, poročajo tuje tiskovne agencije.

Oblasti so vsem zasebnim in javnim univerzam naročile, naj do nadaljnjega izvajajo prepoved izobraževanja za ženske, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Vsi ste obveščeni, da nemudoma do nadaljnjega izvajate omenjeno odredbo o prekinitvi izobraževanja žensk," piše v pismu univerzam, ki ga je podpisal minister za visoko šolstvo Neda Mohamad Nadim.

Tiskovni predstavnik ministrstva Ziaulah Hašimi, ki je na Twitterju objavil pismo, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil izdajo ukaza o prepovedi univerzitetnega izobraževanja.

Do prepovedi prihaja manj kot tri mesece po tistem, ko je na tisoče deklet in žensk opravljalo sprejemne izpite na univerzah po vsej državi.

Kljub temu, da so po prevzemu oblasti avgusta lani obljubili mehkejša pravila, so talibani dejansko močno omejili pravice žensk. Dekleta in ženske so večinoma izključene iz javnega življenja. Tudi srednje šole od sedmega razreda dalje so od menjave oblasti zaprte za dekleta. V Kabulu je ženskam od prejšnjega meseca prepovedano obiskovati tudi javne parke in telovadnice. Talibani kljub mednarodnim kritikam vztrajajo pri svoji politiki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 00:22 21.december 2022.

    Tudi v Evropi jih je vedno več, talibanov raznih vrst a s podobnim prepričanjem - ženska je manjvredna in služi le kot predmet udobja moškemu gospodarju. Zanimivo, da jih evropska ženska populacija, predvsem tista 'emancipirana nevladna mavrična&lgbt nadkultura' pričakuje z ...prikaži več z radostjo. T.i. moška malo manj, a vseeno uslužno molči. Menim da je že vnaprej jasno, katera 'kultura' in s kakšnimi posledicami bo prevladala. Kako čudovito zna Narava poskrbeti, da se vse spravi nazaj v njen red....

  • mina6 21:01 20.december 2022.

    Fajonki je prav. Isto Kovački in pajdašinjam I8M.