Svet
5037 ogledov

Po objavi spornega videa moral odstopiti

avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache in kancler Sebastian Kurz epa
Konec za vlado Strachejevih svobodnjakov (FPÖ) in ljudske stranke (ÖVP)?

Sporni video, v katerem so avstrijskega podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja ujeli, da je v zameno za politično podporo ponujal pogodbe z vlado, je Stracheja odnesel s položaja.

Odstop naznanil opoldne

Avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache je po današnjem pogovoru s kanclerjem Sebastianom Kurzem odstopil. Umaknil se je tudi z vrha svobodnjaške stranke (FPÖ). Strache je objavo posnetka označil za politični atentat.
Kancler Kurz je njegov odstop sprejel

Strache je v odstopni izjavi poudaril, da ne želi, da bi oviral delo vlade. Ali bo kancler končal turkizno-modro koalicijo ali pa bo nadaljeval sodelovanje z drugim vodjo svobodnjakov, še ni znano. FPÖ želi po Strachejevih besedah nadaljevati izvajanje vladnega programa s kanclerjevo ljudsko stranko (ÖVP). 

Sporni posnetek

Vladno krizo v Avstriji je sprožil videoposnetek, v katerem je videti, da je Strache pred volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore njegovi stranki ponujal poslovne pogodbe z vlado ženski, ki je trdila, da je bogata ruska vlagateljica in da želi v Avstriji vložiti več sto milijonov evrov.

Predlagala je nakup 50 odstotkov delnic največjega avstrijskega časnika Kronen Zeitung, da bi dosegla do svobodnjakov naklonjeno poročanje. Strache ji je v primeru vstopa v vlado obljubil javna naročila. Nakazilo donacije stranki pa ji je predlagal preko človekoljubnega sklada, da bi ga prikrili.

Vest o skrivoma posnetem video posnetku sta v petek objavila nemški dnevnik Süddeutsche Zeitung in revija Der Spiegel. Srečanje, ki se ga je udeležil tudi sedanji vodja polanske skupine FPÖ Johann Gudenus, naj bi potekalo v vili na španskem otoku Ibiza.

Afera pred evropskimi volitvami

Kdo je posnel video in zakaj je bil objavljen šele dve leti kasneje, ni znano, poroča APA. Svobodnjaki so v prvem odzivu sprožili protinapad in napovedali pravno ukrepanje zaradi "očitno nezakonitega" snemanja. Generalni sekretar stranke Christian Hafenecker je ob tem poudaril, da je bil video objavljen tik pred evropskimi volitvami prihodnji teden, in spomnil na "umazano kampanjo" pred parlamentarnimi volitvami leta 2017.

Opozicija je pozvala k takojšnjemu Strachejevemu odstopu, nekatere opozicijske stranke pa so se zavzele tudi za predčasne volitve.

Dunajsko tožilstvo je ob tem sporočilo, da bo preučilo poročila in odločilo, ali bo sprožilo preiskavo.

Izključene niso niti predčasne volitve

Pred uradom avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, kjer na kriznem sestanku razpravljajo o nadaljnjih korakih po odstopu podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja, se je po podatkih policije danes zbralo med 4000 in 5000 protestnikov. Zahtevajo predčasne volitve, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Zdaj v kanclerskem uradu potekajo krizni pogovori o nadaljnjih korakih po Strachejevem odstopu. Po navedbah dpa odločajo o tem, ali naj koalicija ÖVP in FPÖ nadaljuje delo v spremenjeni sestavi ali naj razpišejo predčasne volitve.

Avstrijska tiskovna agencija APA je poročala, da bo imel kancler Kurz izjavo ob 19.45, predsednik države Alexander Van der Bellen pa predvidoma ob 20.25.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • kapibara1 19:15 18.maj 2019.

    Mi smo pa meli Talarja, pa nič hujšega se mu ni zgodilo, mu ni bilo... !!

  • jezero 19:08 18.maj 2019.

    In ta zapriseženi skrajni desničar odstopi v 24 urah! Amater. Zakaj mu Janez ni povedal za Matoza, pa Jana, Ernesta? Pa saj imajo tudi v Avstriji ustavne sodnike, mar ne?

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 17:43 18.maj 2019.

    Razlika med SLO in AT je v tem, da v AT politik odstopi, pri nas pa se posnetek ali izgubi ali pa sodišče razsodi, da je bil nezakonito posnet...