Svet
40 ogledov

Po obrezovanju še prepoved luknjanja ušes?

Deklica z uhanom. Shutterstock
Do konca meseca bo jasno, ali nemški starši svojim majhnim otrokom ne bodo smeli luknjati ušes za vstavitev uhanov.

Starši triletne deklice tožijo lepotni studio, kjer so deklici v uho vstavili uhan. Trdijo namreč, da je deklica več dni po preluknjanju ušes jokala zaradi neznosnih bolečin. Deklica pa je tudi po odstranitvi uhana še vedno pretresena.

Sodnik se mora tako zdaj odločiti, ali je treba v tem primeru kaznovati starše ali pa lepotni studio, ker tam niso zavrnili posega na deklici. Odločitev sodnika bo znana do konca meseca, poroča Die Welt.

V Nemčiji sicer še vedno odmeva junijska odločitev sodišča v Kölnu o prepovedi obrezovanja dečkov na podlagi verskih razlogov, saj to po mnenju sodišča predstavlja telesno poškodbo in kriminalno dejanje. Nasprotniki takšne odločitve so tako menili, da bi bilo treba potem tudi pri deklicah prepovedati luknanje ušes.

Nemška kanclerka Angela Merkel je članom svoje stranke sredi julija dejala, da Nemčiji grozi, da bo postala predmet posmeha zaradi odločitve sodišča v Kölnu. "Ne želim, da Nemčija postane edina država na svetu, kjer judje ne bodo mogli izvajati svojih običajev. Postali bomo predmet posmeha," je dejala Merklova.

Odločitev sodišča je sprožila ostre kritike judovskih in muslimanskih združenj v Nemčiji, oglasili pa so se tudi politični in verski voditelji iz Izraela in islamskih držav.

Nemški nacionalni svet za etiko je na četrtkovi seji kljub različnim stališčem glede prepovedi obrezovanja odločil, da slednje ni sporno, če je opravljeno pod zdravniškim nadzorom in pod anestezijo. Zdravniki morajo staršem pred tem razložiti morebitne nevarnosti pri posegu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.