Svet
1389 ogledov

Po odločitvi Turčije odstranjena pomembna ovira

Jens Stoltenberg Recep Tayyip Erdogan Sauli Niinisto Magdalena Andersson Epa
Turčija bo na vrhu zveze Nato v Madridu podprla povabilo Finski in Švedski, da postaneta članici zavezništva, je danes sporočil finski predsednik Sauli Niinistö.

Finski predsednik Sauli Niinistö, švedska premierka Magdalena Andersson in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan so danes ob posredovanju generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga dosegli dogovor o memorandumu, ki potrjuje, da bo Turčija na vrhu v Madridu podprla povabilo Finski in Švedski, da postanega članici zavezništva, je sporočil finski predsednik.

O konkretnih korakih v pristopnem procesu se bodo članice zveze Nato dogovorile v prihodnjih dneh v Madridu, je še sporočil. "Vendar pa je ta odločitev zdaj neizogibna," je povedal v izjavi, ki jo je objavil njegov urad.

Memorandum, ki so ga podpisali zunanji ministri Turčije, Švedske in Finske, določa, da si bodo te tri države zagotavljale medsebojno podporo v luči varnostnih groženj, s katerimi se soočajo. S finskim članstvom se bo ta zaveza še okrepila, je dodal Niinistö.

Turčija uspešna v pogajanjih

Turčija je "dobila, kar je želela" od Švedske in Finske, preden je pristala, da ne bo več blokirala teh dveh držav v njunem postopku pridruževanja zvezi Nato, so danes sporočili iz urada turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodeč po izjavi Erdoganovega urada sta Finska in Švedska pristali, da bosta v polni meri sodelovali s Turčijo v njenem boju proti Kurdski delavski stranki (PKK) in ostalim kurdskim oboroženim skupinam. Prav tako sta obe državi pristali na to, da odpravita embargo na izvoz orožja v Turčijo, ki sta ga sprejeli v odzivu na turško vojaško operacijo v Siriji leta 2019.

Finska in švedska vlada sta prav tako pristali, da bosta prepovedali "zbiranje sredstev in aktivnosti za rekrutiranje" za kurdske borce ter "preprečili teroristično propagando proti Turčiji".

Tako je bila odpravljena glavna ovira za pridružitev Finske in Švedske zvezi Nato. Državi sta maja spričo ruske agresije na Ukrajino opustili dolgoletno politiko nevtralnosti in vložili prošnjo za vstop v zavezništvo. Ankara je širitvi sprva nasprotovala, saj je Finski in Švedski očitala, da podpirata teroristične organizacije, kot je Kurdska delavska stranka (PKK) v Turčiji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.