Svet
14 ogledov

Po odstopu premierja posveti s strankami

Napolitano in Monti EPA
Po posvetovanju s strankami bo Napolitano razpustil parlament in predčasne volitve razpisal za 24. februar.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je po petkovem odstopu premiera Maria Montija danes v Rimu začel posvete s strankami. Najprej se je sestal z vodstvom stranke Ljudstvo svobode (PdL) nekdanjega premiera Silvia Berlusconija v poslanski zbornici in senatu.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi Napolitano posvetovanja z vodstvi parlamentarnih strank končal popoldne, nato pa bo razpustil parlament pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki naj bi jih predvidoma razpisal za 24. februar.

Vodja poslanske skupine PdL v senatu Maurizio Gasparri je ob srečanju z Napolitanom menil, da bi moral Monti v prihajajočem predvolilnem boju ostati nevtralen.

Monti je v petek zvečer po 13 mesecih na čelu tehnične vlade odstopil, tako kot je obljubil, potem ko je parlament potrdil proračun. Pri tem je dejal, da mu za njegovo reformno politiko, s katero je želel Italijo spraviti iz dolžniške krize, manjka večina. Berlusconijeva stranka Ljudstvo svobode je namreč odrekla podporo njegovi tehnični vladi.

Njegov odstop je predsednik Napolitano sprejel, hkrati pa ga pozval, naj do volitev ostane na čelu prehodne vlade, ki bo vodila tekoče posle.

Monti je sicer za nedeljo napovedal tiskovno konferenco, na kateri naj bi se izrekel o svoji politični prihodnosti. Nestrankarski ekonomist bi lahko kot vodja koalicije sredinskih strank kandidiral na volitvah ter tako nastopil proti svojemu predhodniku Berlusconiju, prav tako pa tudi proti levosredinskim političnim silam.

Komentarjev 1
  • Stolp 13:57 22.december 2012.

    Groza, če pride spet Berlusconi na oblast. To bo slabo tudi za Slovenijoi ker je Italija naš četrti gospodarski partner. ampak Italijani so tako prtegnjeni da ga bodo še enkrat volili.