Svet
1 ogledov

Po odstopu v bolnišnici

Zdravniki pravijo, da bo Abe v bolnišnici ostal tri ali štiri dni. Žurnal24 main
Japonski premier Šinzo Abe je v bolnišnici, kamor so ga prepeljali zaradi izčrpanosti in stresa. Novi premier naj bi bil znan prihodnji teden.

Japonski premier Šinzo Abe je odstopil po manj kot letu dni, in sicer zaradi vrste škandalov, ki so načeli njegovo priljubljenost in zavrli sprejemanje reformnega programa, pojavljala pa so se ugibanja, da naj bi bile vzrok za njegovo odločitev zdravstvene težave.

Zdravniki so danes sporočili, da so ga sprejeli v bolnišnico zaradi težav z želodcem, ki naj bi jih povzročila prevelik stres in izčrpanost.


Taro Aso svoje odločitve še ni sporočil. © AFP

 
Dvainpetdesetletni Abe je sicer prvi japonski premier, ki se je rodil po drugi svetovni vojni. Položaj je lani prevzel z obljubo, da bo nadaljeval reforme in spremenil vsiljeno povojno pacifistično ustavo. Toda njegova priljubljenost je zaradi številnih škandalov v vladi začela naglo padati, najhujši udarec pa je bil poraz na julijskih volitvah v zgornji dom parlamenta.

Vladajoča Liberalno demokratska stranka bo prihodnji teden izvolila novega predsednika, ki bo avtomatično postal tudi novi japonski premier.

Japonski finančni minister Fukuširo Nukaga je že naznanil, da se bo potegoval za položaj premiera, medtem ko Taro Aso , ki velja za verjetnega Abejevega naslednika, svoje odločitve o kandidaturi še ni sporočil. Možnost vnovične kandidature pa je odločno zanikal priljubljeni nekdanji premier Juničiro Koizumi .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.