Svet
12 ogledov

Po plazovih grozi cunami blata

Kitajska, zemeljskli plaz, Zhouqu, poplave
1/14
Žurnal24 main
Uničujoči plazovi na Kitajskem so zajezili del reke Bailong in ustvarili manjše jezero. Oblasti, ki jez poskušajo uničiti, so ob reki na severozahodu države že evakuirale prebivalce.

Po zadnjih podatkih sta v plazovih in poplavah v mestu Zhouqu umrla že 702 človeka, 1042 ljudi pa je še vedno pogrešanih.

Fotografije stanja po plazovih si oglejte v GALERIJI.

Reševalcem bo v naslednjih dneh dodatno težavo povzročala še tropska nevihta Dianmu, ki bo s seboj prinesla novo količino padavin.

Oblasti sicer trenutno poskušajo uničiti jez, ki ga je na reki Bailong ustvaril večji plaz.

"Ogromni zemeljski plaz je povzročil 10-metrsko blokado na reki Bailong in ustvaril jezero," je dejal predstavnik lokalnih oblasti.

Iz mest ob omenjeni reki so že evakuirali prebivalce, saj bi lahko cunami blata in vode, če bi jez nenadoma popustil, mesta popolnoma uničil, pred njim pa bi bilo tudi nemogoče pobegniti.

V mestu Zhouqu reševalci in svojci pod ruševinami še vedno iščejo morebitne preživele, ki so ostali zasuti potem, ko se je nad mesto zgrnil velik zemeljski plaz.

"Moja nečakinja je pokopana pod ruševinami. Je dijakinja in zelo dobro dekle," je dejal 42-letni Yin Linfeng, ki je preživel plaz samo zato, ker ga takrat ni bilo doma.

"Pod ruševinami je ostala, ker je iskala mojo hišo ... Ne bom odnehal. Želim videti njeno telo, četudi je mrtva. Vsega sem kriv jaz."

Kot smo že poročali, je v nedeljo prizadeto območje obiskal kitajski premier Wen Jiabao, ki je obljubil, da bo vlada storila vse, da bodo prebivalci takoj dobili pomoč in hrano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.