Svet
12 ogledov

Po polemikah Meraha le pokopali

Mohamed Merah EPA
Strelca na skuterju so pokopali v predmestju Toulousa, potem ko je Alžirija to zavrnila. Oče Mohameda Meraha je medtem najel alžirskega odvetnika, saj namerava zaradi sinove smrti tožiti francoske specialce, ker naj se ne bi držali predpisanih postopkov.

Pogreb 23-letnega Mohameda Meraha, ki je ustrelil sedem nedolžnih oseb, med njimi tri otroke, so na muslimanskem delu pokopališča v predmestju Toulousea pokopali proti večeru, ko je to običajno že zaprto. Pogreba se je udeležilo kakih 15 ljudi, izključno moških, ki so pred pokopom skupaj molili. Pokopališče je ob tem tudi s helikopterjem varovala policija.

"Pogreb v Toulousu bi bil neprimeren"

Županu Toulousa Pierreu Cohenu se je zdelo neprimerno, da bi ga pokopali v Toulousu, so sporočili iz njegove pisarne, "zato je zaprosil, naj pristojni pogreb prestavijo za 24 ur, da se posvetuje s državnimi oblastm." Pred tem pa je predsednik Nicolas Sarkozy povedal, da bi ga morali čim prej pokopati: "Bil je Francoz. Naj ga pokopljejo in ne prepirajmo se o tem."

Družina morilca na skuterju je sicer želela pogreb v Alžiriji, saj od tam izvira. A alžirske oblasti so danes sporočile, da pogreba ne morejo dovoliti iz varnostnih razlogov. Družina je zato že zaprosila verskega predstavnika muslimanov v Franciji, naj v roku 24 ur organizira pogreb.

Oče bo tožil

Po besedah odvetnika Zahia Mohtarija oče tako imenovanega morilca na skuterju Mohamed Benalel Merah misli, da je bil njegov sin umorjen.

Kot je še povedal Mohtari, konvencija med Francijo in Alžirijo dopušča odvetnikom, da vodijo postopke v obeh državah. "Gospod Merah je v torek prišel v našo pisarno v Alžiru in nas uradno zaprosil, da tožimo francoske varnostne sile, saj se med poskusom aretacije Mohameda Meraha niso držale predpisanih postopkov, pa tudi za njegov umor," je še pojasnil zagovornik.

"Če bi bil jaz oče take pošasti, bi zaradi sramote držal jezik za zobmi," se je na tožbo že odzval  francoski zunanji minister Alain Juppe, še poroča BBC.

Kot je znano, je Mohamed Merah po več kot 30-urnem upiranju predaji umrl zaradi policijskega strela v glavo pred svojim stanovanjem v Toulouseu. Triindvajsetletni Merah je med 11. in 19. marcem na jugu Francije ubil sedem ljudi, med drugim tri otroke.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.