Svet
6 ogledov

Po pomoti bombardiral svoje

Napaka, ki bi lahko bila usodna: pilot na bojišču v Afganistanu zamenjal lokacijo talibanov z lokacijo svojih sovojakov.

Vojaki ameriške vojske so v Afganistanu, v provinci Paktika, na oddaljenem grebenu opazili skupino talibanskih upornikov in se zapletli v obstreljevanje. Hkrati so se odločili za letalski napad in tu se je zgodila napaka, ki bi lahko zahtevala več življenj. Pilot je 250-kilogramsko bombo namreč odvrgel 15 metrov od lokacije svojih soborcev. Vse se je končalo srečno, nihče ni bil ranjen, zaradi napake pa so bili vsi pretreseni in osupli.

Še vedno ni jasno, kako je lahko prišlo do take pomote. "Po pravici povedano – do zdaj smo odvrgli toliko bomb, da me ni nikoli niti prešinilo, da bi se kaj takega lahko zgodilo," je za stran Funker530.com dejal neimenovan ameriški vojak.
 
V zgornjem videoposnetku (v angleščini) si lahko ogledate dogajanje med "napadom" in tik po njem. Posnetek – kdaj natančno je nastal, ni znano – je del dokumentarca o vojni v Afganistanu, ki bo temeljil na posnetkih, nastali v neposrednih spopadih.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.