Svet
10 ogledov

Po poplavah še bomba

pAKISTAN, NAPAD, Quetta
1/10
Žurnal24 main
V množici v pakistanskem mestu Quetta se je razstrelil samomorilski napadalec. Umrlo je 43 ljudi. Gre za že drugi takšen napad v tem tednu.

Moški se je razstrelil v času shoda, na katerem so prebivalci izražali solidarnost Palestincem in le nekaj ur zatem, ko so ZDA sporočile, da bodo uničujoče poplave zadržale vojaško ofenzivo proti talibanskim upornikom.

Strah pred socialnimi nemiri

Pakistanci so vse bolj jezni na vlado, ker se je prepozno odzvala na reševanje ljudi po poplavah.

Slednje so povzročile tudi veliko gospodarsko škodo − po ocenah vlade kar 43 milijard dolarjev oziroma četrtino lanskega BDP države.

Prav zato se nekateri bojijo, da bi lahko v državi kmalu izbruhnili tudi socialni nemiri.

"Na žalost bodo poplave v Pakistanu za nekaj časa prestavile vojaške operacije proti talibanom v Severnem Waziristanu," je dejal ameriški obrambni sekretar Robert Gates v Afganistanu, kjer je obiskal ameriške vojake.

V omenjenem napadu je bilo sicer ranjenih več kot 100 ljudi, umrlo pa je 43 ljudi.

PRETRESLJIVE FOTOGRAFIJE PO NAPADU V MESTU QUETTA IN PEŠEVAR SI OGLEJTE V GALERIJI.

Pred tem je teroristična organizacija Al-Kajda sporočila, da prevzema odgovornost za sredin bombni napad v Lahoreju. S tem je pakistanski vladi zadala nov udarec zaradi prepočasnega odziva po poplavah.

V takratnem napadu, ki je sicer prvi po uničujočih poplavah, je umrlo 33 ljudi. "To je bilo maščevanje za uboj nedolžnih sunitov," je za Reuters s skrivne lokacije dejal tiskovni predstavnik Al-Kajde Qari Hussain Mehsud.

ZDA namreč vse bolj pritiskajo na pakistanske oblasti, da naj nadaljujejo operacije proti talibanskim upornikom in da naj jim ne omogočajo varnega zatočišča.

Uporniki se namreč po urjenju v Pakistanu podajajo čez mejo v sosednji Afganistan in tam napadajo pripadnike ameriške vojske in vojske NATA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.