Svet
32 ogledov

Po posilstvu še "preizkus s prsti"

Indijsko dekle Reuters
Poročilo HRW: žrtve spolnih zlorab v Indiji ponižuje policija, nato z njimi grdo ravnajo še zdravniki.

Po brutalnem skupinskem posilstvu 22-letne indijske študentke, ki je po napadu umrla, je odnos oblasti do posiljenih v Indiji po vse večjim drobnogledom.

Poročilo organizacije za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) vsebuje podatke o tem, da so žrtve, če se obrnejo na pristojne, pogosto dodatno zasmehovane, ponižane in ignorirane.
"Policija, medicinsko osebje in drugi predstavniki oblasti otroke, ki zberejo pogum in prijavijo spolno zlorabo, pogosto ignorirajo ali odslovijo," je ob predstavitvi poročila dejal regionalni direktor HRW Meenakshi Ganguly. "Namesto tega se z žrtvami pogosto grdo ravna in se jih ponižuje."

Bolečine po pregledu

Dvainosemdeset strani dolgo poročilo opisuje, da so otroci pogosto prisiljeni v "preizkus s prsti", s katerim naj bi ugotovili njihovo spolno preteklost, čeprav forenzični izvedenci trdijo, da pregled nima znanstvenega pomena.

Med stotimi primeri, opisanimi v poročilu, je tudi triletna deklica, ki je še ure po zdravniškem pregledu trpela hude bolečine. "Moja hčerka od šest do osem ur po pregledu zaradi hudih bolečin ni mogla urinirati," je HRW povedala njena mama. Ganguly je dejal, da je treba odpraviti prav take "zlorabe", in pozval k takojšnji reformi kazensko-pravnega sistema.

Veliko zlorab doma

Število prijavljenih spolnih zlorab v Indiji naj bi predstavljalo le delček vseh zlorab, saj so žrtve pogosto preveč prestrašene, da bi napad prijavile.

"Zlorabljenim otrokom ali njihovim sorodnikom je že tako težko prijaviti zlorabo in poiskati pomoč. Namesto da bi k primerom pristopali obzirno, oblasti žrtve pogosto ponižujejo in dodatno travmatizirajo," je povedal Ganguly.

V Indiji so spolne zlorabe otrok pogoste doma, v šolah in domovih za otroke in mladostnike. Kritiki pa pravijo, da je zelo malo storilcev obsojenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.