Svet
15 ogledov

Po potrebi bi zaprla meje

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Italijanski premier Silvio Berlusconi in francoski predsednik Nicolas Sarkozy pozivata k spremembam schengenskega sporazuma, ki bi omogočile odpravo veljavnosti določil v izrednih razmerah.

"Ne želiva zanikati ali odpraviti schengenskega sporazuma, vendar so v izjemnih okoliščinah spremembe potrebne," je po srečanju dejal Silvio Berlusconi. Z Nicolasom Sarkozyjem sta napisala skupno pismo, ki sledi že nekaj tednov trajajočemu sporu med državama zaradi več tisoč tunizijskih beguncev, ki jim je Italija podelila začasna dovoljenja za bivanje, francoske oblasti pa jih na meji prestrezajo in vračajo nazaj v Italijo.

O Siriji in Libiji
Berlusconi in Sarkozy sta sirske oblasti pozvala, naj takoj prekinejo nasilna obračunavanja s protestniki. Sarkozy je hkrati opomnil, da ukrepanje v državi brez resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov ni mogoče. Italijanska vlada se je tudi odločila, da bo sodelovala v vojaškem posredovanju v Libiji. Po Berlusconijevih besedah naj bi napadali zgolj vojaške cilje.

V Parizu so zaradi vala tunizijskih beguncev, od katerih imajo mnogi v Franciji sorodnike, uvedli nadzor na meji z Italijo. Za vstop Severnoafričanov na svoje ozemlje so kot enega od pogojev postavili dovolj sredstev za preživljanje, in sicer 62 evrov na dan za tiste brez prebivališča. Ker begunci ne uspejo dokazati, da ta pogoj izpolnjujejo, jih francoske oblasti vračajo nazaj v Italijo.

Državi nameravata sodelovati pri pripravi sprememb schengenskega sporazuma, ki naj bi omogočile odpravo veljavnosti določil o prostem gibanju znotraj območja, okrepili pa naj bi tudi evropsko agencijo za nadzor meja Frontex. Pozvala sta k povečanju gospodarske pomoči severnoafriškim državam. Pismo naj bi bilo podlaga za razpravo na zasedanju Evropske komisije 4. maja.

Napeto tudi gospodarsko
Med državama je napeto tudi v gospodarski sferi, kjer so v zadnjih nekaj mesecih francoska podjetja prevzela ali povečala lastništvo v nekaterih znanih italijanskih podjetjih. Prav danes je francoski Lactlais objavil prevzemno ponudbo za Parmalat, ki ga italijanska vlada poskuša zaščititi s posebnim zakonom.

Politika sta bila pri odgovorih na vprašanja o prevzemih diplomatska. Obe strani naj bi želeli oblikovati družbe, ki bodo lahko šle v boj s konkurenčnimi družbami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.