Svet
1 ogledov

Po potresu iščejo preživele

Potres na Japonskem EPA
Močan potres na Japonskem, ranjenih skoraj tisoč ljudi, preživele še iščejo.

Več tisoč reševalcev na južnem japonskem otoku Kjušu danes išče morebitne preživele pod ruševinami hiš, potem ko je četrtkov potres z magnitudo 6,5 zahteval najmanj devet življenj, ranjenih je bilo več kot 950 ljudi. Zaradi potresa so evakuirali več kot 44.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potres na Japonskem | Avtor: EPA EPA

Zidovi in hiše so se zrušile v mestu Mashiki, ko je v četrtek območje v osrednjem delu otoka vzhodno od mesta Kumamoto stresel potres z žariščem v globini okoli deset kilometrov.

Nevarnosti cunamija niso razglasili

Nastala je precejšnja gmotna škoda, medtem ko nevarnosti cunamija niso razglasili. Na otoku sta sicer edina delujoča jedrska reaktorja v državi, ki pa po navedbah oblasti normalno obratujeta.
Na televizijskih posnetkih je bilo mogoče videti zrušene hiše in ljudi, zavite v odeje na prostem.
Zaradi potresa so evakuirali več kot 44.000 ljudi v prefekturi Kumamoto, nekateri pa so noč preživeli na prostem.

Več kot 12.000 gospodinjstev je ostalo brez elektrike, v mestu Kumamoto pa je bilo brez vode okoli 1900 gospodinjstev, je poročala japonska javna televizija NHK.

Potres na Japonskem | Avtor: EPA EPA

Zaradi potresa so v regiji ustavili promet z vlaki, tudi hitrimi.

Po prvem močnem potresu je sledilo okoli sto popotresnih sunkov, je danes na novinarski konferenci povedal predstavnik japonske meteorološke agencije Gen Aoki. Še več jih pričakujejo v prihodnjih dneh.

Povedal je še, da je bil četrtkov potres prvi sedme stopnje po japonski potresni lestvici, odkar je državo 11. marca 2011 na severovzhodu prizadel silovit potres s cunamijem, ki sta zahtevala 18.500 življenj ter poškodovala jedrsko elektrarno v Fukushimi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.