Svet
3 ogledov

Po požarih v Rusiji neurja

rusija požari
1/7
Žurnal24 main
Vročinski val v Rusiji se, kot kaže, približuje dramatičnemu koncu z nevihtnim oblakom, ki se približuje Moskvi, potem ko je neurje prizadelo Sankt Peterburg.

Zaradi močnega vetra in deževja je okoli sto tisoč ljudi na območju Sankt Peterburga ostalo brez električne energije, železniški promet je ohromljen, polomljena so mnoga drevesa. Moskvo pravi nevihtni val po napovedih vremenoslovcev še čaka. Temperature so se znižale na 25 stopinj Celzija, potem ko so v času najhujšega vročinskega vala dosegle tudi 40 stopinj Celzija. Kljub nižjim temperaturam se je oblak dima vrnil nad Moskvo, vendar pričakujejo, da se bo umaknil s prihajajočimi vetrovi.

Ministrstvo za izredne izmere je sporočilo, da je zaradi požarov trenutno ogroženih še 45.800 hektarov gozdov in grmičevja, kar je precej manj v primerjavi z dvesto tisočimi hektarji na vrhuncu katastrofe, v kateri je umrlo najmanj 50 ljudi. Skupna številka je verjetno še precej višja, saj v tej niso štete žrtve zaradi posledic, povezanih s požari in vročinskim valom, kakršnega Rusija ni videla 130 let.

Radioaktivna nevarnost
Skrb še vedno povzročajo požari v bližini glavnega jedrskega raziskovalnega centra v Sarovu, okoli 400 kilometrov vzhodno od Moskve, in na območju v okolici mesta Brjansk, ki je bilo zelo prizadeto po černobilski jedrski katastrofi. Oblasti so v ponedeljek sporočile, da so požari v bližini Sarova pod nadzorom, medtem ko okoljska strokovnjakinja Ljudmila Kolmogortseva svari pred nevarnostjo v Brjanskem. "Skoraj milijon kubičnih metrov radioaktivnega lesa še vedno predstavlja nevarnost, če se ogenj razširi," je dejala za Associated Press. "Gozd je skoraj popolnoma neprehoden, in praktično nimamo letal, da bi se borili s požari, če izbruhnejo." Oblasti pravijo, da so uspeli zadržati vse požare, ki so se približevali območju.

Slaba žetev
Požari in suša so imeli tudi uničujoče posledice na žetev pšenice. Predsednik vlade Vladimir Putin je povedal, da bo letošnja letina okoli 60 milijonov ton, medtem ko so lani poželi 97 milijonov ton pšenice. Da bi ohranili obstoječe cene hrane v državi, so prepovedali izvoz pšenice, prepoved bo morda trajala do konca leta, lahko pa to pomeni naraščanje cen prehrambenih izdelkov drugod po svetu. Ekonomisti so minuli teden napovedali, da bo zaradi požarov in vročinskega vala Rusija utrpela za 15 milijard ameriških dolarjev škode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.