Svet
95 ogledov

Po požaru v Londonu: Še 600 stolpnic grajenih iz podobnih materialov

Požar v Londonu EPA
Še 600 stolpnic ima podobne zunanje obloge kot stolpnica v Londonu v kateri je pretekli teden umrlo 79 ljudi. Nekateri vzorci so se že pokazali kot zelo vnetljivi.

Še vsaj 600 stolpnic v Veliki Britaniji je zgrajeni iz podobnih materialov, kot stolpnica Grenfell v Londonu, ki jo je prejšnji teden zajel ogenj, poroča BBC. Požar je terjal 79 življenj.

Gre za prve podatke poročila posebne preiskave o požarni varnosti britanskih stolpnic, ki so jo oblasti uvedle po katastrofalnem požaru. 

Za tri vzorce zunanjih oblog se je že izkazalo, da so vnetljivi, več rezultatov pa naj bi predstavili v naslednjih 48 urah. Obvestila o vnetljivih materialih naj bi sicer že posredovali lokalnim oblastem

"Pristojne lokalne oblasti in gasilske službe so bile obveščene o tem. Medtem ko govorim, izvajajo vse potrebne ukrepe za zagotavljanje varnosti zgradb in obveščajo stanovalce," je povedala premierka Theresa May in poudarila, da morajo stanovalci biti obveščeni čim prej.

Odstop funkcionarja

Podjetje, ki je na stolpnici Grenfell nameščalo obloge, je sicer po požaru sporočilo, da je bilo njihovo delo v skladu z vsemi gradbenimi in varnostnimi standardi.

Strokovnjaki, politiki in lokalni prebivalci pa so opozarjali na nespoštovanje standardov požarne varnosti in gorljive zunanje obloge. Kritični so bili tudi zaradi neustreznega odziva po požaru.

Zaradi kritik na račun oblasti po požaru stanovanjske stolpnice v Londonu je danes odstopil vodilni funkcionar lokalnega sveta okraja Kensington in Chelsea Nicholas Holgate

Opravičilo premierke

Premierka Theresa May se je včeraj opravičila za odziv, ki po njenih besedah ni bil dovolj dober. "Lokalne in nacionalne oblasti niso v zadostni meri zagotovile pomoči ljudem, ko so jo najbolj potrebovali. Kot premierka se opravičujem za ta neuspeh," je dejala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.