Svet
14 ogledov

Po presaditvi bo lahko tudi jokal

Lantieri na novinarski konferenci razlaga, kako mu je uspela prva popolna presad Žurnal24 main
Francoski kirurgi so opravili prvo presaditev celotnega obraza. 35-letni pacient Jerome je tako v samo enem dnevu, kolikor je trajala operacija, prejel obraz mrtvega moškega.

Od 27. junija, ko se je operacija uspešno končala, je bil Jerome na intenzivni negi, saj je bilo njegovo zdravstveno stanje še zelo kritično. Šele te dni pa so si upali kirurgi pomembno novico objaviti tudi v javnosti, saj se je stanje pacienta zelo izboljšalo.

"Gre za prvi tak primer na svetu. Prej so opravili le delne presaditve obraza," je dejal vir iz bolnišnice Henri-Mondor blizu Pariza. Leta 2005 so tako zaradi ugriza psa delno presadili obraz takrat 43-letni Isabelle Dinoire. Na svetu pa so do zdaj opravili že 12 takšnih operacij.

Kirurgi so tako Jeromu na novo prišili nos, usta in ostale dele obraza, vključno z obraznimi mišicami in solznim kanalom, s pomočjo katerega bo lahko tudi jokal.

 

Kirurg Laurent Lantieri je zato prepričan, da lahko šele pri tej operaciji rečemo, da gre za popolno presaditev obraza in tako zavrnil trditve španskih kirurgov, da so aprila uspeli pacientu popolnoma presaditi obraz.

"V dobrem stanju je. Lahko hodi, je, se pogovarja," o Jeromu pravi Lantieri in dodaja: "Raste mu že tudi brada. Samo mi lahko rečemo, da smo opravili popolno presaditev obraza z ličnicami in ostalim solznim sistemom. Ponosen sem, da se je to zgodilo v Franciji."

Kirurg ob tem še pravi: "Iz fiziološkega vidika lahko pride do zapletov zaradi morebitnih infekcij in če bi telo zavrnilo nov obraz."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.