Svet
1487 ogledov

Po Putinovi bombastični napovedi odstopila vlada

Vladimir Putin Epa
Po nagovoru Putina odstopila ruska vlada

Po nagovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je napovedal ustavne spremembe, je predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev podal odstopno izjavo, ki jo je Putin sprejel. Medvedjev je ob odstopu dejal, da bodo predlogi ustavnih dopolnil, ki jih je predlagal Putin, znatno spremenili ravnotežje moči v državi, zato vlada v trenutni sestavi odstopa.

Putin je danes predlagal referendum o spremembah ruske ustave, s katerimi bi povečali pristojnosti parlamenta, predsedniški sistem pa bi ohranili. Napovedal je tudi nove finančne spodbude za povečanje rodnosti, poroča STA. 

Putin je že razkril, kdo je njegov kandidat za mesto premierja. To je vodja ruske davčne uprave Mihail Mišustin, ki širši javnosti ni znan. 53-letnik davčno upravo vodi od leta 2010. O njegovem imenovanju mora odločiti ruski parlament. Glasovanje naj bi potekalo v roku enega tedna. 

Vladimir Putin Presenečenje? Svet Putin podal bombastično napoved

Premiera bi imenovali poslanci

Putin se je zavzel za okrepitev pristojnosti parlamenta. Po njegovem predlogu bi poslanci dobili pristojnost imenovanja premierja in članov vlade. Povečale bi se tudi pristojnosti guvernerjev, predsedniški sistem pa bi ohranili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsedniku še več pristojnosti

"Rusija mora ostati močna predsedniška republika," je vztrajal Putin, ki se mu mandat izteče leta 2024, po zdaj veljavni zakonodaji pa ne sme več kandidirati.

Predsednik bo lahko še naprej odstavljal člane vlade, imenoval vodje vseh varnostnih služb ter razreševal predsednika vrhovnega in ustavnega sodišča.

V Rusiji je zadnji referendum potekal leta 1993, ko so Rusi potrdili novo ustavo.

 

Komentarjev 1
  • samo57 12:42 17.januar 2020.

    bombastična napoved??? bolje dobra diktatura kakor slaba demokracija (ne vem več kdo je to izrekel).v taki državi naj ne bi bilo več kupčkanja z glasovi, prodaja in izdaja ter ,prestopanje poslancev iz ene stranke v drugo, jaz za tebe glasujem, ...prikaži večem, ti glasuješ za mene..itd