Svet
14 ogledov

Po razglasitvi rezultatov protesti in solzivec

Predsednik Ennahde Rached Ghannouchi. Reuters
Na prvih svobodnih volitvah v Tuniziji je tudi glede na končne izide zmagala zmerna islamistična stranka Ennahda.

Ennahdi je 41 odstotkov osvojenih glasov v skupščini prineslo 90 sedežev. Po razglasitvi rezultatov v četrtek pa so v nekaterih tunizijskih mestih izbruhnili nemiri.

Volilne oblasti so ob objavi rezultatov sporočile tudi, da so zaradi domnevnih finančnih nepravilnosti razveljavile šest kandidatnih list Peticije za pravičnost in razvoj, med drugim v mestu Sidi Bouzid. Lista je kljub temu v skupščini osvojila 19 sedežev.

Razveljavitev kandidatnih list je sprožila proteste v Sidi Bouzidu, kjer naj bi sicer lista priljubljenega poslovneža osvojila več glasov kot Ennahda. Okoli 2.000 protestnikov je po navedbah prič in notranjega ministrstva napadlo tamkajšnji urad Ennahde in s kamenjem obmetavalo policiste. Ti so se na napad odzvali s solzivcem.

Trdijo, da bodo obdržali sekularnost in pravice žensk

O podobnem protestu poročajo še iz mesta Regueb, medtem ko so razglasitev rezultatov v Tunisu pospremili s hupanjem, ljudje pa so med vožnjo z avtomobili prepevali in mahali z zastavami Tunizije in Ennahde.

Na drugo mesto se je glede na začasne končne izide uvrstil levi Kongres za republiko, ki si je s 14 odstotki glasov na nedeljskih volitvah zagotovil 30 sedežev, tretje mesto pa je zasedla socialdemokratska stranka Ettakatol. Deset odstotkov glasov ji je prineslo 21 sedežev.

Četrto mesto je zasedla Peticija za pravičnost in razvoj, lista neodvisnega kandidata Hašmija Hamdija, bogatega poslovneža iz Londona, ki naj bi imel tesne vezi s strmoglavljenim predsednikom Zinom el Abidinom Ben Alijem.

Ennahda je bila sicer v času Ben Alijevega režima prepovedana in bila kot politična stranka registrirana šele marca. Glede na veliko vodstvo po delnih izidih je stranka že v sredo sporočila, da je začela koalicijska pogajanja in da namerava oblikovati vlado v mesecu dni. Stranka, katere program naj bi bil zmerno islamističen, je za kandidata za premierja imenovala drugega moža stranke Hamadija Jebalija.

Novoustanovljena skupščina bo zadolžena za pripravo nove ustave in imenovanje začasne vlade in predsednika do parlamentarnih volitev. Ennahda zagotavlja, da ne namerava vpeljati islamskega prava in je zavezana enakosti spolov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.