Svet
12 ogledov

Po šolanju se je pridružila skrajnežem

Umm Layth Reševalni pas/Twitter
20-letna nekdanja učenka šole v Glasgowu šokirala prijatelje in znance na otoku po odkritju, da je odpotovala v Sirijo, da bi se tam pridružila islamskim ekstremistom.

20-letna Aqsa Mahmood, rojena v Veliki Britaniji, se je po opravljenem šolanju na privatni srednji šoli v Glasgowu poročila z islamskim skrajnežem in od takrat na svojem twitter profilu objavila vrsto radikalnih sporočil. Na omenjenem socialnem omrežju uporablja ime Umm Layth, glavna slika na njenem profilu pa prikazuje črno zastavo Islamske države. Njena sporočila vključujejo sovraštvo in pozive drugim, da sledijo zgledu drugih skrajnežev, kot je bil med drugim bombni napad v Bostonu.

Zadnje srednješolsko leto se je po izpovedi njenih sošolcev in sošolk Agsa Mahmood vse bolj zanimala za islam, začela je nositi hidžab, tradicionalno pokrivalo za glavo, ki ga nosijo muslimanske ženske, kupovala je verske knjige, se udeleževala tovrstnih seminarjev ter se preko spleta povezovala s podobno mislečimi.

Po zaključeni srednji šoli se je vpisala na fakulteto, vendar šolanje prekinila zaradi odločitve, da odpotuje v Sirijo, kjer naj bi zaživela novo življenje. Škotska policija in varnostne službe so potrdile, da sledijo objavam Aqse Mahmood.

Strah britanske vlade

Na britanskem otoku naraščata strah in skrb zaradi dejanj skrajnežev. Britanski premier David Cameron je včeraj v parlamentu predstavil načrt vlade za boj proti islamskim skrajnežem v Iraku in Siriji. Med drugim bo lahko policija na meji zasegla potne liste osumljencev, vlada pa bo razmislila tudi o možnosti, da bi britanskim državljanom, osumljenim sodelovanja z džihadisti, začasno prepovedala vrnitev v državo.

Vlada se boji, da bi se lahko britanski državljani, ki sodelujejo v bojih v Siriji in Iraku, vrnili v domovino in izvajali teroristične napade, poroča britanski BBC. Po neuradnih podatkih naj bi se v Siriji in Iraku na strani džihadistov borilo najmanj 500 Britancev, v Veliki Britaniji pa so v zvezi z dejavnostmi v Siriji doslej prijeli 69 ljudi, kažejo podatki policije.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:17 03.september 2014.

    Nevem kako lahko človk tok hitr nasede propagandi islamistov.

  • crniovcar 11:09 03.september 2014.

    ŠKOTINJA!

  • puys 09:04 03.september 2014.

    Čas, da jih spakiramo od koder so prišli! Pa vojsko na vse meje (južne) poslat, da bo vsaj neka korist od nje.