Svet
12 ogledov

Po solzivcih in vodnem topu na trg še bagri

Protesti v Turčiji
1/3
EPA
Potem ko je policija včeraj zvečer nasilno pregnala protestnike, so na trg Taksim pripeljali bagre, s katerimi so začeli čistiti smeti, barikade, uničena vozila in začasna prebivališča, ki so si jih postavili protestniki.

Policija je nasilno akcijo izvedla le dan po tem, ko je premier Tayyip Erdoğan napovedal, da se bo sestal s predstavniki protestnikov. Včeraj je sicer dejal, da so dosegli točko, ko ne bodo kazali nikakršne tolerance več. Kmalu zatem je policija vdrla na trg Taksim in protestnike razgnala.

"Dokler poteka nasilje, ni prostora za dialog," pa je v imenu protestnikov povedal eden izmed voditeljev protestniških skupin.

Če bo do srečanja danes kljub temu prišlo, ni znano. Je pa ena izmed glavnih skupin protestnikov sporočila, da niso bili povabljeni na pogovore, ki pa se jih po njihovih besedah tako ali tako ne bi udeležili.

Osrednji trg prazen

Osrednji carigrajski trg, ki je bil do sedaj žarišče protestov, je danes tako prazen. Od zgodnjega jutra je pod nadzorom policije. Po več kot desetih dneh so na trg znova zapeljali avtomobili in avtobusi.

Več sto protestnikov se je po pregonu s Taksima znova zbralo v parku Gezi, katerega ohranitev je prižgala iskro protestov. Kar se je začelo kot upor proti pozidavi parka, je nato tudi v luči policijskega nasilja preraslo v upor proti politiki Erdoganove vlade.

Številne žrtve

Po podatkih združenja turških zdravnikov je pomoč zaradi protestov do ponedeljka poiskalo že najmanj 5000 ljudi. Oskrbeli so predvsem ureznine in opekline, številni pa so imeli težave z dihanjem zaradi solzivca.

Premier Erdoğan je sicer včeraj sporočil, da so v protestih umrli štirje ljudje. Poleg treh protestnikov je življenje izgubil tudi en policist.

Komentarjev 1
  • privat 21:13 12.junij 2013.

    nekdo to dobro plača in korigira..