Svet
1833 ogledov

Odstopil eden najbolj prepoznavnih obrazov Bele hiše

Sean Spicer Profimedias
Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je danes odstopil s položaja. Nasprotoval naj bi odločitvi predsednika Donalda Trumpa, da na položaj komunikacijskega direktorja Bele hiše imenuje finančnika z Wall Streeta in zaupnika Anthonyja Scaramuccija. Ta prihaja na položaj, ki ga je maja z odstopom izpraznil Mike Dubke.

Scaramucci je na predstavitveni novinarski konferenci v Beli hiši dejal, da bo Spicerja nasledila njegova namestnica Sarah Huckabee Sanders. Scaramucci je tudi zatrjeval, da sta s Spicerjem prijatelja in se mu je zahvalil za opravljeno delo, obenem pa je zatrdil, da z Belo hišo in njeno smerjo ni nič narobe. "Američani to vedo, le mediji ne," je dejal.

Spicerjeve novinarske konference so bile deležne velike pozornosti in večkrat se je zapletel v besedne spopade z novinarji. Postal je tudi tarča posnemanja ameriških komikov, v popularni oddaji Saturday Night Live pa ga je upodabljala ženska.

Že na prvi uradni novinarski konferenci se je spopadel z nemogočo nalogo, ko je moral braniti Trumpove trditve, da je bilo na njegovi inavguraciji veliko več ljudi kot na inavguraicji Baracka Obame. Fotografije obeh inavguracij niso dopuščale dvoma, ampak Spicer je moral javnost prepričati, naj verjame Trumpu ne pa lastnim očem.

Trump ga je postavil v podoben položaj še velikokrat, Spicer pa se je zaradi nenehnega pritiska včasih tudi sam spravil v težave. Zaradi pritiska so se v Beli hiši odločili, da novinarskih konferenc ne bodo več v živo prenašali po televiziji. Prepoved kamer so sicer utemeljili s tem, da se novinarji pred kamerami šopirijo in ne postavljajo dobrih vprašanj.

Trump | Avtor: Profimedias Profimedias

Scaramucci naj bi poskrbel za to, da bo komuniciranje bolj učinkovito, vendar pa se bo Spicerjeva naslednica Sarah Huckabee Sanders soočala s podobnimi težavami kot njen sedaj že nekdanji šef.

Politico poroča, da je hotel Trump Scaramuccija že dlje časa spraviti na položaj v Belo hišo, vendar pa so temu nasprotovali drugi uradniki sedeža ameriške izvršne oblasti, na čelu s šefom kabineta Reincem Priebusom.

Ameriški politični analitiki si razlagajo, da je imenovanje Scaramuccija sporočilo nekdanjemu predsedniku Nacionalnega odbora republikanske stranke Priebusu, ki v Beli hiši zastopa tradicionalne strankarske vrednote, naj odide in si poišče drugo službo.

Trump upa, da bo s Scaramuccijem Bela hiša izboljšala komuniciranje z javnostjo v času, ko se predsednik sooča s preiskavo ruske afere. Preboleva tudi hud zakonodajni poraz zdravstvene reforme in se pripravlja na izvedbo davčne reforme, ki je sedaj postala skoraj stvar preživetja administracije in celotne republikanske stranke.

Scaramucci se je Trumpu v zadnjem času prikupil z odločnimi televizijskimi nastopi v bran predsedniku, še posebej glede ruske afere. Posebni tožilec Robert Mueller preiskuje morebitne povezave med Trumpovo kampanjo in Rusi proti demokratki Hillary Clinton.

Danes je prišlo na dan, da je Beli hiši in vsem vpletenim naročil, naj ohranijo vse dokaze v v zvezi s srečanjem Donalda Trumpa mlajšega in drugih z ruskimi predstavniki, na čelu s pravnico Natalijo Veselnickajo lani v Trumpovi newyorški stolpnici.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.