Svet
8 ogledov

Po Srbiji streslo še Hrvaško

potres seizmograf Žurnal24 main
Hrvaško prestolnico je nekaj po četrti uri popoldan stresel potres z močjo 3,2 po Richterju. Po podatkih seizmološkega urada je bil epicenter potresa okoli 20 kilometrov južno od Zagreba.

Pavle Kalinić, vodja zagrebškega urada za upravljanja v nujnih primerih, je zatrdil, da jakost potresa ni presegla četrte stopnje po Richterjevi lestvici, Zagreb pa naj bi po prvih podatkih občutil potres z jakostjo 3,2 po Richterjevi lestvici.

"Tovrstni sunek ne more povzročiti pretirane gmotne škode. Glavno vprašanje sedaj je, ali bodo sledili novi, močnejši sunki,"
je za hrvaški spletni portal index.hr zatrdil Kalinić.

Hrvaška izpostavljena uničujočemu potresu
Hrvaški seizmologi so sporočili, da se je potres občutil na širšem območju Zagreba in njegove okolice. O morebitni gmotni škodi ali ranjenih zaenkrat ne poročajo. Vznemirjeni meščani so zbežali na ulice, medtem ko je telefon centra za obveščanje zvonil nepretrgoma. Večina prijav je prišla iz zahodnega dela Zagreba.

Direktor hrvaške seizmološke službe Vlado Kuk je sicer že zjutraj zatrdil, da se mora naša južna soseda pripraviti na precej močnejše potrese, kakršen je zgodaj zjutraj prizadel Srbijo.

Ob pol štirih popoldan so zabeležili močnejši potresni sunek tudi v okolici Mostarja, piše Sarajevo x-com. Tamkajšnji državni seizmološki urad je sporočil, da se je območje okoli 14 kilometrov od Sarajeva streslo z močjo 3,4 stopnje po Richterju.

V Srbiji dve žrtvi potresa
Prvič je Kraljevo streslo ob 1.56 zjutraj. V potresu z magnitudo 5,3 je umrl zakonski par, več kot 50 ljudi je utrpelo lažje poškodbe. Epicenter potresa je bil dva kilometra severno od mesta Kraljevo, ki leži 150 kilometrov jugozahodno od Beograda. Tla so se tresla približno trideset sekund.

Ob 9.25 je Kraljevo spet streslo. Po potresu je večina prebivalcev Kraljevega šla na ulice. Razglasili so izredno stanje. Kot poročajo srbski mediji, sta v potresu umrla zakonca, na katera se je zrušil strop v hiši, kjer sta živela. Njun sin, ki je bil med potresom doma, ni poškodovan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.