Svet
375 ogledov

Po srečanju s Putinom: "Vstopili smo v novo obdobje"

Vladimir Putin Sergej Šojgu Li Shangfu Profimedia
Za prvi obisk v tujini si je kitajski obrambni minister Li Shangfu izbral Moskvo. "Imamo zelo močne vezi," je poudaril.

Kitajski obrambni minister Li Shangfu je v nedeljo na srečanju z ruskim kolegom Sergejem Šojgujem in predsednikom Vladimirjem Putinom v Kremlju pozdravil močne vezi z Rusijo in dejal, da so rusko-kitajski odnosi "vstopili v novo obdobje", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Imamo zelo močne vezi, ki presegajo vojaško-politična zavezništva iz obdobja hladne vojne in so zelo stabilne," je kitajski minister dejal v prevedenem prenosu na ruski televiziji.

Pojasnil, zakaj je izbral Rusijo

"To je moj prvi obisk v tujini, odkar sem prevzel položaj kitajskega obrambnega ministra. Rusijo sem posebej izbral za to priložnost, da bi poudaril posebno naravo in strateški pomen naših dvostranskih vezi," je dodal Li.

Kot je še dejal, je Kitajska pripravljena sodelovati z Rusijo pri "nadaljnji krepitvi strateške komunikacije med obema vojskama", je po poročanju AFP razvidno iz poročila o srečanju, ki ga je objavilo kitajsko obrambno ministrstvo.

Lijev obisk v Rusiji, kjer se bo mudil do srede, prihaja nekaj tednov po obisku kitajskega voditelja Xi Jinpinga v Moskvi prejšnji mesec, kjer sta s Putinom med drugim pozdravila "novo obdobje" v rusko-kitajskih odnosih in razpravljala o predlogih Pekinga za končanje konflikta v Ukrajini.

Redno izmenjujejo informacije in izvajajo vaje

Na srečanju, ki se ga je udeležil tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu, je Putin prav tako pozdravil vojaško sodelovanje med Rusijo in Kitajsko.

"Aktivno sodelujemo prek vojaških oddelkov, redno izmenjujemo koristne informacije, sodelujemo na področju vojaško-tehničnega sodelovanja in izvajamo skupne vaje," je dejal Putin. "To je nedvomno še eno pomembno področje, ki krepi strateško naravo naših odnosov," je dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 10:29 17.april 2023.

    Zahodu se že tresejo hlače!!!