Svet
265 ogledov

Po svetu ubitih 45 novinarjev

sveča pogreb grob Profimedia
Po svetu je letos med opravljanjem svojega dela umrlo 45 novinarjev, kar je ena od najnižjih letnih statistik doslej, je danes sporočila Mednarodna zveza novinarjev (IFJ).

Številka se skoraj v celoti ujema z nedavnimi navedbami Novinarjev brez meja, da je po njihovih podatkih letos po svetu umrlo 46 novinarjev, najmanj od leta 1995.

"Medtem ko je manjše število smrti dobra novica, je le slaba tolažba v luči nadaljevanja nasilja," so ob tem sporočili iz IFJ s sedežem v Bruslju. Dodali so, da so medijski delavci "pogosteje ubiti zaradi razkrivanja korupcije, kriminala in zlorabe moči v svojih skupnostih, mestih in državah".

Medtem ko je "tveganje, povezano z oboroženimi spopadi, v zadnjih letih upadlo" in zaradi tega manj novinarjev poroča s terena, "grožnje s strani kriminalnih združb in mamilarskih kartelov od revnih četrti v Mehiki do ulic evropskih mest v Grčiji in na Nizozemskem še naprej naraščajo," je posvaril IFJ.

Generalni sekretar IFJ Anthony Bellanger je ob tem poudaril, da IFJ podpira konvencijo ZN za zaščito novinarjev, da bi "zagotovili, da bi tisti, ki so odgovorni za umore novinarjev, zanje tudi odgovarjali".

Največ novinarjev, devet, je glede na posamezne države letos po navedbah IFJ umrlo v Afganistanu, sledijo Mehika z osmimi ter Indija s štirimi in Pakistan s tremi ubitimi novinarji. Glede na posamezne regije je za novinarje najbolj smrtonosna azijsko-pacifiška regija, kamor sodi tudi Afganistan. Tam je umrlo skupno 20 novinarjev, sledijo Ameriki z deset, Afrika z osem, Evropa s šest smrtnimi žrtvami ter Bližnji vzhod in arabske države z eno smrtno žrtvijo med novinarji.

Podatki IFJ so nekoliko razlikujejo od podatkov Novinarjev brez meja, ki so letos med drugim zabeležili sedem ubitih novinarjev v Mehiki, šest v Afganistanu ter po štiri v Jemnu in Indiji.

grilomentary, marko grilc film, snemanje, bordanje Magazin V letu 2021 nas je zapustilo veliko legend

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • jozicamurn 21:38 03.januar 2022.

    Novinarji so bili pobiti tudi v Beogradu z direktnim izstrelkom tomahawk rakete na medijsko hišo v trenutku, ko je tam potekal prenos v živo, pa cel svet in sedma sila molčijo o tem. Hipokriti in dvoličneži to pozabljajo in ta ...prikaži več sedma sila je po tem dogodku bila tiho namesto da naredi vik in krik. So kot feministke. Sedma sila feministk.

  • Avatar Antikrist
    Antikrist 01:12 01.januar 2022.

    A je kdo pomislil na Juliana Assangea, ki je zaprt v Veliki Britaniji kot politični zapornik!

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 18:33 31.december 2021.

    pr nas edino če fotelj eksplodira