Svet
0 ogledov

Po tehničnih še politična pogajanja

eu iStock Žurnal24 main
Pravni strokovnjaki Evropske unije so danes končali tehnični del pogajanj o novi pogodbi EU, ki se bodo sedaj nadaljevala na politični ravni.

S tem so namreč odprte vse možnosti, da bi države članice EU lahko že na neformalnem vrhu oktobra v Lizboni prišle do skupnega dogovora o osnutku nove, reformne pogodbe EU, ki naj bi nadomestila zavrnjeno ustavo ter omogočila učinkovitejše notranje in zunanje delovanje razširjene unije. Po tehničnih pripravah, ki so se začele konec julija, je sedaj že mogoče napovedati, katere bodo sporne točke, je povedal portugalski državni sekretar za evropske zadeve Manuel Lobo Antunes.

Med kritikami najbolj glasna Poljska
Eno od vprašanj, o katerih naj bi se po navedbah portugalskega predsedstva razpravljalo na politični ravni, je mehanizem Joanina. Tega želi Poljska vključiti v besedilo same pogodbe, ne zgolj v deklaracijo k pogodbi, kakor predvideva osnutek pogodbe, predstavljen julija ob začetku pogajanj, je septembra nakazala poljska zunanja ministrica Anna Fotyga. Omenjeni mehanizem članicam unije, ki nasprotujejo določenim dogovorom, namreč zagotavlja možnost zamrznitve zanje sporne odločitve za "razumen rok" več mesecev, Varšava pa ga je sprva želela podaljšati na dve leti, sedaj naj bi Poljska to zahtevo spremenila, in sicer naj bi namesto podaljšanja za dve leti zahtevala podaljšanje "do dosege kompromisa" in vključitev mehanizma v pogodbo.

Prva vsebinska razprava 15. oktobra

Največ pripomb na novo, reformno pogodbo EU, ima Poljska. © iStock

 
Prva vsebinska politična razprava o novi pogodbi unije bo potekala na zasedanju zunanjih ministrov EU 15. oktobra v Luksemburgu tik pred neformalnim srečanjem voditeljev članic EU 18. in 19. oktobra v Lizboni, na katerem želi portugalsko predsedstvo EU tudi doseči dogovor o končnem besedilu novega dokumenta. Če bi šlo vse po načrtih, bi bila nova pogodba lahko podpisana še letos in bi najverjetneje dobila ime ˝Lizbonska pogodba˝. Tudi v tem primeru pa reformni proces še ni končan, saj sledi proces ratifikacije - kjer se je zataknilo pri sedaj že mrtvi ustavni pogodbi - in uveljavitev pogodbe. Sicer pa bi morala biti pogodba po načrtih uveljavljena pred volitvami v Evropski parlament junija 2009 in pred novim mandatom Evropske komisije, da bi lahko začeli instituciji v novi sestavi delovati po novih institucionalnih pravilih. Nova pogodba naj bi s krepitvijo nadnacionalnega vidika unije omogočila lažje odločanje med 27 članicami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.