Svet
11 ogledov

Po telefonu nagovarjali volivce

Vladimir Putin EPA
Ruske oblasti bodo vztrajale pri izidih parlamentarnih volitev 4. decembra. Na dan prihaja vse več nepravilnosti glede ruskih volitev.

Tiskovni predstavnik ruskega premierja Vladimirja Putina je danes dejal, da uradni izidi volitev kljub množičnim protestom zaradi domnevnih nepravilnosti in ne glede na ugotovitve uvedene preiskave ostajajo v veljavi. "Četudi seštejemo vse tako imenovane dokaze, to nanese le nekaj več kot 0,5 odstotka vseh glasov," pravi Dmitrij Peskov. Predsednik Dmitrij Medvedjev je sicer pred dnevi napovedal, da bodo domnevne nepravilnosti in poneverbe volilnih izidov preiskali, z izjavami protestnikov pa se ni strinjal.

Samo v Moskvi se je protestov zaradi domnevnih kršitev in nepravilnosti na volitvah udeležilo več deset tisoč ljudi. Nekdanji ruski finančni minister Aleksej Kudrin pa je danes sporočil, da bo vstopil v politiko in sodeloval pri oblikovanju liberalnega gibanja.

Medtem se v medijih pojavljajo namigi, da je neka ženska na dan volitev klicala Ruse in jih nagovarjala k volitvam – govorila naj bi jim, da bo njihovo življenje po Putinovi zmagi boljše. Poleg tega naj bi si Putin prizadeval za omejitev vsakršne komunikacije Rusov s svetom prek Twitterja. Najeti hekerji naj bi vdirali na spletne strani ter prisluškovali ljudem prek telefonskih linij. Medvedjev je medtem prek Facebooka napovedal preiskavo – na kar se je odzvalo več tisoč ljudi, večinoma z napisi "Sram naj te bo" in "Ne verjamemo ti".

Komentarjev 1
  • privat 07:32 13.december 2011.

    kake volitve imajo to ti rusi??kap od demokracije...