Svet
21 ogledov

Po tem srečanju Kuba ne bo več, kar je bila?

Barack Obama, Raul Castro EPA
Barack Obama se bo danes sestal s svojim kubanskim kolegom Raulom Castrom. Gre za zgodovinsko srečanje predsednikov ZDA in Kube, prvo po več kot pol stoletja.

Državi sicer nimata diplomatskih stikov. ZDA so diplomatske odnose s Kubo prekinile leta 1959, ko sta Fidel Castro in njegov brat Raul z revolucijo strmoglavila predsednika Kube Fulgencia Batisto, ki so ga podpirale ZDA. 

Na kratko sta se Obama in Catro srečala in rokovala že na začetku srečanja predsednikov ameriškega kontinenta, ki se danes začenja v glavnem mestu Paname.

Barack Obama, Raul Castro | Avtor: EPA EPA

Obama je namignil, da so ZDA pripravljene Kubo umakniti s seznama držav, ki podpirajo terorizem, kar med drugim onemogoča finančne transakcije med državama, poleg tega pa je voditeljem Latinske Amerike obljubil, da so dnevi, ko so se ZDA vmešavale v njihove zadeve, preteklost, poroča BBC. 

Barack Obama, sedmo srečanje Amerik | Avtor: EPA EPA

Na vrhu v Panama Cityju so zastopniki vseh 35 držav Severne, Srednje in Južne Amerike. 

sedmo srečanje Amerik | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:20 12.april 2015.

    Jz sam upam da bo Kuba uspela ohrant svojo identiteto kljub otoplitvi odnosov. Res majo eno tako zlo posebno kulturo k je zanimiva. Če bi to zarad globalizacije preveč razrečil to ne bi blo dobr.

  • mph 17:07 11.april 2015.

    Kako smešno je prebrati kaj takega "da so ZDA pripravljene Kubo umakniti s seznama držav, ki podpirajo terorizem, " s strani ZDA.