Svet
6 ogledov

Po transplantaciji se lahko že brije

V prvih devetih mesecih so v Sloveniji presadili 81 organov. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Moški, ki so mu španski kirurgi uspešno presadili obraz, se je lahko po petih letih prvič obril. Načrtuje že, da bo čez pol leta spet začel delati na svojem delovnem mestu.

Kirurg Joan Pere Barret je dejal, da je bila brada del doniranega obraza. Barret je ob tem dejal, da je bila operacija uspešna in da bi se lahko moški, katerega identiteta ni znana, v službo vrnil že čez pet mesecev.

˝Veliko ljudi s takšno poškodbo obraza se počuti zelo izolirane. Enako je bilo v našem primeru. Pacient je iz stanovanja šel le takrat, ko ga ljudje niso mogli videti. Njegov stik z zunanjim svetom so bili samo mediji in njegova družina.

Teden dni po operaciji se je želel moški že pogledati v ogledalo.

˝Bil je zelo umirjen, na list papirja je zapisal, da je zelo zadovoljen z operacijo. Bil je zelo vesel,˝ pravi Barret.

Sedaj si želi, da bi lahko živel kot prej in za prihodnost že načrtuje veliko stvari - želi si delati in imeti normalno življenje. Prepričan sem, da si želi iti v lokal in spiti pivo,˝ je za britanski časnik Telegraph dejal Barret.

Enodnevna operacija
V operaciji, ki je skupaj trajala 22 ur, opravilo pa jo je kar 30 kirurgov, so mu presadili vso kožo na obrazu, mišice, nos, ustnice in spodnjo čeljust.

˝Imeli smo vklopnjen radio in smo se pogovarjali - bilo je zelo sproščeno,˝ je enodnevno operacijo opisal omenjeni kirurg. ˝Na neki točki se nam je zdelo, da smo si vzeli prost vikend - vsi smo bili tako navdušeni.˝

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Problem z hitro rastočo brado

Tri dni po operaciji so se morali zdravniki soočiti z nenavadnim problemom - prehitro rastočo brado na obrazu.

˝Briti smo ga morali vsake tri ali štiri dni. Nismo uporabljali britvice, saj smo se bali infekcije. Brado smo mu zato napol obrili - zelo je bil čeden.˝

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.