Svet
415 ogledov

Po trčenju v ladji zazijala luknja

ameriški rušilec USS John S. McCain
1/3
EPA
V teku je reševalna akcija. Razmere na terenu so precej zahtevne.

Ameriški vojaški rušilec John S. McCain je zgodaj zjutraj trčil z nekoliko večjim liberijskim tankerjem Alnic MC. Nesreča se je zgodila vzhodno od Singapurja, kamor naj bi rušilec bil na poti. Zakaj je do trčenja prišlo, še ni znano. 

Potrdili so, da se je v nesreči poškodovalo pet ameriških mornarjev, deset pa jih pogrešajo. Iskalna akcija je v teku, sodelujejo pa tako plovila in letala iz ZDA kot tudi iz Singapurja in Malezije. Ranjene so že prepeljali v bolnišnico v Singapur. Nihče naj ne bi bil v življenjski nevarnosti.

Kot je na tiskovni konferenci dejal tiskovni predstavnik malezijske vojske, je morje na območju iskanja razburkano. Valovi naj bi bili visoki med 50 in 150 centimetri, zaradi česar so po njegovih besedah razmere precej težke, če se znajdeš v morju brez rešilnega jopiča, poroča BBC. 

V trčenju je rušilec utrpel škodo na zadnejm levem boku. Voda je zalila več razdelkov ladje, vključno s spalnimi kabinami, strojnico in prostorom za komunikacijo. Tanker Alnic MC je utrpel škodo na sprednjem delu plovila, približno sedem metrov nad vodno gladino. Nihče na krovu ni bil poškodovan. V trčenju ni prišlo do razlitja nafte. 

Druga nesreča v dveh mesecih

Za ameriško mornarico je to že drugič v dveh mesecih, da je bilo njihovo plovilo iz 7. tihomorske flote vpleteno v nesrečo. Junija je nedaleč od Japonske s tovorno ladjo trčila vojaška ladja Fitzgerald, pri čemer je umrlo sedem ameriških mornarjev. Po preiskavi so kapitanu Fitzgeralda odvzeli poveljstvo in zaradi površnega dela kaznovali tudi nekaj drugih mornarjev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.