Svet
52 ogledov

Po treh viskijih postal Titov fotograf

Josip in Jovanka Broz (Foto: 24sata) Žurnal24 main
Fotograf Ivo Eterović je fotografiral Josipa Broza Tita in Jovanko celo v spalnici in kopalnici. Po naključju je prišel do zakoncev Broz, svoje je naredil še viski in postal je njun uradni fotograf.

Ivo Eterović je fotografiral Josipa Broza Tita med britjem, Jovanko Broz v kopalnici in oba v njuni spalnici. Na obisk k njima je prišel po naključju in ostal njun uradni fotograf naslednjih 10 let.

Zgodba se je začela s kipom; Tito si je zaželel kip po svoji podobi, a se mu ni dalo pozirati kiparju Antunu Augustunčiću. Ta mu je nato svetoval, naj Eterović naredi nekaj njegovih fotografij, on pa bo naredil kip na podlagi teh. Leta 1964 je tako Eterović potrkal na vrata na Užički 15 in ostal naslednjih 10 let.

"S Titom sva se o fotografiranju dogovorila ob kavi, pravzaprav po tretjem viskiju. Viski ti da poseben pogum, zato sem vprašal Tita, ali bi lahko naredil serijo fotografij iz njegovega zasebnega življenja. 'Nimam zasebnega življenja,' je odgovoril maršal. Potem pa je Jovanka dejala, da še nihče ni prišel na takšno idejo. 'Vidim, da Tito nima nič proti,' je rekla Jovanka. 'Kdaj bi začeli?' je vprašal Tito, jaz pa sem takoj privlekel na plan fotoaparat in tako je bilo naslednjih deset let," se v pogovoru za Jutarnji list spominja danes 75-letni Eterović.

Fotografije so najprej objavili v reviji Start. "Ali je to tista revija, ki objavlja gole ženske?" je Eterovića vprašal Tito. Ko mu je ta odgovoril z da, je Tito dodal: "Rad imam gole ženske."

Tito preprostejši kot papež
Pred tremi leti je Eterović posnel tudi serijo fotografij s papežem Benediktom XVI. Na vprašanje, s kom je bilo lažje delati, s Titom ali papežem, pa odgovarja: "Pri Titu sem preskočil protokol, telesne stražarje in se z njim in Jovanko dogovoril, da nisem fotograf, ki ljudem govori, v kakšne poze naj se postavijo, in začeli smo z delom. S papežem je bilo drugače; nisem mu prišel bližje kot na en meter, ves čas se je bilo treba z njim dogovarjati, ali ga lahko fotografiram. Kardinali okrog njega so panični, mislili so, da bom papeža vlekel za rokav, kam naj se postavi."

Eterović še vedno obiskuje 84-letno Jovanko in jo prepričuje, da bi znova posnela serijo fotografij, a ta to vztrajno zavrača.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.