Svet
924 ogledov

Po treh smrtih otrok Ikea umika predalnik

Ikein predalnik Ikea
Švedski proizvajalec pohištva Ikea iz prodaje v ZDA in Kanadi umika predalnike programa "Malm", potem ko je so umrli trije majhni otroci, na katere se je prevrnilo pohištvo.

"Dovolj je dovolj," je za ABC News povedal predsednik ameriške potrošniške organizacije CPSC Elliot F. Kaye. "To so zelo nevarni in nestabilni izdelki, če so v bližini otroci."

Ikea in CPSC sta za ABC pojasnila, da se je z ikeinimi predalniki in omarami, ki se lahko, če niso pritrjeni na steno, prevrnejo, poškodovalo najmanj 36 otrok. Vsi otroci, ki so umrli, so bili mlajši od 4 let.

Od leta 2014 tri smrti malčkov

Za ta korak se je Ikea odločila štiri mesece po tem, ko je umrl 23 mesecev star malček Theodore McGee, potem ko se je nanj zrušil predalnik s šestimi predali. Smrt 23-mesečnika je že tretji otrok, ki je umrl od leta 2014. 

Februarja 2014 se je predalnik zrušil na dvoletnika v Pennsylvaniji in ga pritisnil ob posteljo. Tri mesece pred tem je v podobni nesreči umrl 23- mesečni otrok iz Washingtona.

Ukleščen med predalnikom in posteljo

Jaquelyn Collas iz Pensilvanije je našla svojega dve leti starega sina ukleščenega med svojo posteljo in ikeinim malim predalnikom. Kljub njenim poskusom oživljanja, je malček nekaj ur pozneje umrl. 

Collasova v tožbi proti Ikei, ki jo je vložila maja 2015, trdi, da družba ni dovolj opozorila potrošnikov, da so težki predalniki potencialno nevarni. 

"Nisem vedela, da bi morala pritrditi pohištvo in mislim, da mi tudi tega tudi ni bilo treba vedeti," je za medije povedala Collasova. "Znebite se ga, res je nevaren produkt. "

"Če le za trenutek obrnete hrbet, to pohištvo lahko postane smrtonosno," je poudarila za ABC News. "Če ni pritrjen na steno, ni varen."

Ikea poudarja, da so opozarjali na pritrditev

V odgovoru na Collasino trditev, Ikea zanika vse obtožbe tovarniške napake ali neustreznih opozoril: "Tožena stranka izrecno zanika domnevno malomarnost in brezbrižnost, napake ki zadevajo neprimerna opozorila ali navodila, in obtožbe, da so bili predalniki nepravilno izdelani, pokvarjeni ali nevarni."

V izjavi o prostovoljnem odpoklicu izdelka, je Ikea navedla, da v "ZDA vsake dva tedna umre otrok zaradi prevrnejnega pohištva, različnih naprav ali televizorjev". Navaja tudi, da so so posebej opozarjali, da je najboljši način, da predalniki ostanejo stabilni, da se upoštevajo navodila za montažo in se predalniki pritrdijo na steno s priloženimi zidnimi vložki. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • vzev 22:34 29.junij 2016.

    Po tem takem je potrebno iz prodaje dati ogromno predalnikov, ker se lahko prevrne skoraj vsak bolj ozek predalnik. Nasploh če je teža v sprednjem delu predala. Zato pa jih je potrebno pritrditi.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:14 29.junij 2016.

    Prihodnost je da te sistem zaščiti pred samim seboj. Ravno tako kot pravijo da je ceste treba obnovit in posodobit da bo manj žrtev prometnih nesreč. In ravno tako kot je vse večja zaščita pred trki potrebna da se avto ...prikaži večo sploh lahko znajde na trgu. Mislim da družba nič ne izgubi s tem k umakne tak predalnik iz prodaje. Ne vidm nobenga problema s tem. Je pa res da bi lahko tud mal več delal na pismenosti kot dodaten ukrep; in pa izobraževanje staršev preden se jim dovoli imet otroka.

  • Vesna Dolšak 15:30 29.junij 2016.

    Alioness, majhnega otroka je potrebno nadzirat, kaj počne, mu povedat, da se nekaj ne sme početi, ker lahko pade, se poškoduje, stvar lahko pade nanj. 2 letniku se lahko že marsikaj dopove. Naša ni nikoli plezala po pohištvu. Lepo smo ...prikaži več ji razložili, da je to nevarno in je bil mir. Kose pohištva, ki bi se lahko prevrnili, smo pa pritrdili, stabilizirali, da se ne morejo prevreči, pa ne le zaradi majhnega otroka.