Svet
11 ogledov

Po vstopu v EU precej cenejša hrana

hrana, nakupovanje Shutterstock
Tuje trgovske verige od 1. julija ne bodo več plačale carine med desetimi in 40 odstotki. Če se bodo trgovske verige odločile ohraniti enako maržo, bi lahko cene hrane na Hrvaškem drastično padle.

Hrvaška s 1. julijem vstopa v Evropsko unijo, s tem pa postane del trga, kjer je trgovanje prehrambnih izdelkov brez omejitev, kar pomeni, da se bodo carinske stopnje med 10 in 40 odstotki avtomatično odpravile. Slednje so namreč do sedaj ščitile domače proizvajalce pred uvozom. Zaradi vstopa v EU se tako pričakuje drastična pocenitev hrane, celo do 18 odstotkov, poroča Jutarnji list.

Znižanje bo, vprašanje, za koliko

Trgovske verige pri uvozu tako ne bodo plačevale carine, same pa se bodo odločale, ali bodo obdržale enako maržo in iste proizvode prodajale po znižani ceni ali povečale svoj zaslužek in izdelke le nekoliko pocenile. V vsakem primeru je znižanje hrane neizogibno, vprašanje je le, za  koliko odstotkov. Določene trgovske verige so že pričele zniževati cene določenim proizvodom.

Drastična pocenitev vendarle postopna

Hrvaški strokovnjaki so mnenja, da bi omenjena pocenitev privedla do bankrotiranja četrtine hrvaških prehrambnih podjetij. Trgovske verige lokalne proizvajalce silijo, da tudi oni znižujejo cene, kar bi lahko privedlo do masovnega uvoza nekvalitetne hrane. Sicer so strokovnjaki prepričani, da cene po vstopu v EU ne bodo drastično padle, temveč da se bo to zgodilo postopoma.

Komentarjev 3
  • Oxxo 16:40 06.maj 2013.

    Cene nizko kvalitetne hrane iz uvoza bo nižja - kar bo vodilo v propad domačih pridelovalcev, ker ne bodo več konkurenčni!Slovenija se je prebudila, ko je bilo že prepozno... zato pa imamo danes "domače" sadje iz Južne Afrike, česen iz Kitajske itd...

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 14:01 06.maj 2013.

    to hrvati že vejo in od nas se niso ničesar naučili.Ampak zakaj ,ker bodo isto kot v sloveniji politiki in tajkuni vse pokradli to se že ve

  • puys 12:39 06.maj 2013.

    V roku 5 let bodo cene višje za 50% in ne nižje.... podobno kot pri nas. Pa še slabša kvaliteta hrane je na policah kot nekoč.