Svet
13 ogledov

Po WikiLeaksu več "WikiLeaksov"?

Skupina kitajskih disidentov najavlja, da bo po zgledu WikiLeaksa objavila svojo „stran resnice“. Ravno tako tudi nekdanji Assangovi sodelavci. Kritizirajo ga, da se je osredotočil le na ZDA.

Različni kitajski aktivisti so namero objavili preko različnih spletnih omrežij, z njo pa naj bi promovirali demokracijo in razkrivali skrivnosti njihove vlade. Ravno tako so pozvali ljudi, da jim zaupajo zaupne vladne informacije.

Snovalec spletne strani, katerega ime je – razumljivo – nepoznano, poudarja, da ima javnost pravico do informacij. Meni tudi, da bi s takšno spletno stranjo in objavljenimi informacijami lahko uvedli politične reforme na Kitajskem.

K sodelovanju je pritegnil novinarje, urednike, pravnike, tudi hekerje, ki naj bi stran ščitili. Poudarja, da ga je navdahnila že afera Watergate, po drugi strani pa tudi uspeh WikiLeaksa, ki je nedavno osnoval tudi strank v kitajščini. Informacije kitajske vlade za zdaj še niso objavljene.

Assangovi odpadniki proti vodji
Hkrati pa skupina nekdanjih članov WikiLeaksa po poročanju različnih svetovnih medijev namerava sprožiti svojo „stran resnice“. Juliana Assanga kritizirajo, da se je preveč osredotočil na Združene države Amerike, sami pa bi želeli vizijo WikiLeaksa širiti na čim širša območja sveta.

Hkrati idejnega vodjo kritizirajo zaradi njegovega – kot poudarjajo sami – avtoritarnega načina vodenja. Sam Assange jim odgovarja: „Jaz sem duša in srce organizacije, njen idejni vodja, filozof, prvi šifrant, organizator, financer in vsem ostalo. Če vam to ni všeč, lahko greste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.