Svet
5 ogledov

Po ZDA zadelo še Kanado

ZDA neurje sneg New York Reuters
Hudo zimsko neurje, ki je pred tem ustavilo promet in prekinilo oskrbo z elektriko ter terjalo več kot 20 življenj na vzhodni obali ZDA, se je v petek pomikalo proti severu in doseglo vzhod Kanade.

Na območju od Quebeca do Nove Fundlandije je v petek zapadlo do 60 centimetrov snega, razmere pa je poslabševal močan veter, piše britanski BBC.

Oblasti so zaradi vremena, ki se je sicer na poti proti severu malce umirilo, med drugim zaprle 200-kilometrski odsek transkanadske avtoceste v Quebecu. Vetrovi so pihali s hitrostjo do sto kilometrov na uro. Nekatera območja je prekril sneg, druga, na primer Novo Škotsko, pa je zajelo obilno deževje.

Brez elektrike 450.000 odjemalcev

Na jugovzhodu ZDA, kjer tako hude zime niso vajeni, je medtem v petek že tretji dan zapored brez elektrike približno 450.000 odjemalcev. Neurje je namreč električne vode in drevesa v sredo prekrilo z žledom in številni so se pod težo ledu porušili.

Severneje, na območju od Severne Karoline do Bostona, je nato neurje kaos povzročilo z obilnim sneženjem in močnim vetrom. Med drugim so bila v četrtek zato zaprta vladna poslopja v Washingtonu, še v petek pa so bile zaprte šole v osmih zveznih državah od Virginije do Maina. V petek so v ZDA odpovedali kakih 1700 letov, v četrtek kar 6500.

V ZDA je zaradi neurja umrlo najmanj 25 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.