Svet
5 ogledov

Po žirafi usmrtili še štiri leve

marius lev EPA
Levjo družino so usmrtili, da so naredili prostor za novega samca. Za ta korak so se odločili, ker jim niso uspeli najti novega doma.

V živalskem vrtu v danskem Københavnu, kjer so minuli mesec usmrtili povsem zdravega žirafjega samca, je zdaj enaka usoda doletela še štiri leve – dva starejša in njuna mladička, poroča The Guardian. 

Novi mladički? 

Živalski vrt je moral evtanazirati tako starejša leva kot mlajša dva, ki nista bila dovolj stara, da bi se sama branila, pojasnjujejo v živalskem vrtu. Desetmesečno dvojico bi namreč novi samec ubil takoj, ko bi za to dobil priložnost, zatrjujejo.

V naslednjih dneh bodo novega levjega samca predstavili dve leti starima samicama v živalskem vrtu, ki sta dosegli starost za parjenje.

"Drugega nam ne preostane"

Živalski vrt je minuli mesec sprožil val ogorčenja, ko je s strelom usmrtil in nato pred očmi obiskovalcev razkosal mladega žirafjega samca Mariusa. Z njim so nato nahranili leve. Odločitev so pojasnili z besedami, da jim drugega ne preostane, saj evropska pravila določajo, da se je treba parjenju med sorodniki izogibati.

Poteza je šokirala tisoče ljubiteljev živali po vsem svetu, ki so podpisali spletno peticijo, da bi rešili Mariusa. Številne Dance je odziv na usmrtitev presenetil in celo razjezil, saj naj bi šlo za hinavščino in politično korektnost.

Četverice levov sicer ne bodo javno razkosali, saj "ne raztelesijo vseh svojih živali pred občinstvom", je za francosko tiskovno agencijo AFP še pojasnil predstavnik živalskega vrta.

Komentarjev 2
  • Orient 19:38 25.marec 2014.

    Bil sem na Švedskem in na Danskem, SkandInavci so res čudaki.

  • maresem 18:29 25.marec 2014.

    Prekleti šintarji danski zoološki... naj jih levi požrejo, bando štakorsko.