Svet
10 ogledov

Po zraku leteli iPadi

demonstracije Reuters
Turški parlament je v petek začel razpravo o reformah, s katerimi bi Vrhovni svet sodnikov in tožilcev (HSYK), ki med drugim imenuje vodilne predstavnike turškega pravosodja, izgubil del svojih pristojnosti.

Z reformo bi pravosodno ministrstvo dobilo precej večje pristojnosti pri imenovanju članov HSYK, ene glavnih pravosodnih institucij v državi, slednji pa ne bi mogel več sprejemati odlokov.
HSYK se je ob načrtovanih spremembah odzval z ogorčenjem. "S spremembo zakonodaje bo moral svet poročati pravosodnemu ministrstvu. Ta amandma je protiustaven in v nasprotju z oblikovanjem neodvisnega telesa," je v izjavi zapisal HSYK in dodal še, da je reforma v nasprotju z mednarodnim pravom.

Spremembe naletele na kritike

Namestnik vodje HSYK in ena najvišjih figur v turškem pravosodju Ahmet Hamsici je opozoril, da bi bila krepitev vladnega nadzora nad delom sveta v nasprotju z ustavo, saj bi kršila osnovno načelo delitve oblasti.

Kot problematično je reformo že označil tudi komisar za človekove pravice Sveta Evrope Nils Muižnieks, ki jo vidi kot "resno nazadovanje v neodvisnosti turškega pravosodja".

Zaskrbljeni so tudi v Washingtonu, kjer izpostavljajo pomen pravnega sistema, ki je v skladu z najvišjimi standardi pravičnosti in transparentnosti. "Nihče ni nad zakoni," je v četrtek opozorila tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki in dodala, da se morajo preiskave zoper politike v Turčiji nadaljevati nepristransko.

Po zraku leteli tablični računalniki

Da je predlagana sprememba sprožila veliko vroče krvi, se je jasno pokazalo tudi ob današnjem nadaljevanju razprave v parlamentarnem odboru za pravosodje, saj jo je prekinil pretep. Politiki v Ankari so se med drugim obmetavali s steklenicami za vodo in dokumenti, po zraku naj bi letel celo iPad, ter si izmenjali kar nekaj udarcev.

Pretepu je prisostvoval turški pravosodni minister Bekir Bozdag, ki je kasneje namignil, da bi lahko vladajoča stranka AKP vendarle odstopila od predlaganih sprememb. "Če bodo vse politične stranke stopile skupaj in dosegle dogovor glede sprememb členov, bi se lahko zgodilo, da ta zakonski predlog umaknemo," je dejal po navedbah turških medijev.

Kriza v Turčiji je izbruhnila sredi decembra lani, ko je policija v protikorupcijski preiskavi aretirala na desetine ljudi, med njimi tudi sinove nekdanjih ministrov.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je odgovornost za škandal, ki je dodobra zatresel njegovo vlado in med drugim vodil v zamenjavo več ministrov, pripisal sodnikom in tožilcem. Vlada je poleg tega v odgovor na preiskave doslej odstavila na stotine policistov in policijskih šefov.

Nov udarec za Erdoganovo vlado je v torek prišel ravno iz HSYK, saj je ta uvedel preiskavo proti novoimenovanemu šefu carigrajske policije Selamiju Altinoku, ki naj bi preprečil nove aretacije v krogih blizu vladi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.