Svet
7 ogledov

"Pobijali invalide, mi le opazovali"

Danski vojaki so le nemo opazovali, kako je skupina zamaskiranih posameznikov po Žurnal24 main
Danski vojaki, ki so bili leta 1995 v okviru misije Združenih narodov nameščeni na Hrvaškem, so le nemo opazovali kako je skupina zamaskiranih moških pobila skupino invalidov srbske narodnosti.

Grozodejstvo, ki ostaja še vedno nepojasnjeno, je priplavalo na dan ob obsodbi hrvaških generalov, ki so sodelovali v operaciji Nevihta. "Tragedije se nekateri avtorji navidezno spominjajo v časopisnih člankih," poroča danska televizija BT. Celotno dogajanja je v intervjuju opisal danski vojak Jan Wellendorf.

Dancem prepovedali posredovati
BT je v nedeljo razkrila, da so se eksekucije dogajale slabih 200 metrov od danskih pripadnikov misije Združenih narodov. Vojaki so bili v polni vojni opremi in so imeli možnost preprečiti pokol, ki ga je pred njihovim očmi izvajala skupina 12 zamaskiranih moških. V hrvaško šolo Dvor na Uni, kjer so se invalidi skrivali pred zublji vojne, so metali ročne bombe in streljali z avtomatskim orožjem. O tem, kdo so bili zamaskirani morilci, BT ne poroča.

Poboji so se odvijali 8. avgusta 1995, le nekaj trenutkov po začetku osvobodilne operacije Nevihta. Ob 14.25 je vod danskih vojakov videl 12 ljudi, ki so prečkali cesto ob šoli sicer zapuščenega mesta. Dva danska vojaka sta bila nameščena na strehi šole, dva v bližnjem bunkerju, dodatnih 30 pa jih je patruljiralo zahodno od šole.

"Lahko bi ubili storilce“
Vojaki so le opazovali kako so zamaskirani moški pobili devet duševnih in fizičnih invalidov. Pokol naj bi trajal 15 minut. Danski vojaki so imeli nekajkrat možnost posredovali in rešiti uboge ljudi, a se niso niti premaknili.

"Lahko bi ubili storilce,“ je dejal Wellendorf, ki je v času incidenta poveljeval danski skupini vojakov, a ga ni bilo v bližini šole. Vojaki so o dogajanju nemudoma obvestili generala Jorgena Kolda, ki jim je zaukazal prepoved vmešavanja. Sedaj že upokojeni general Poul Borchum, ki je kmalu po poboju prevzel poveljevanje v Dvoru, pripoveduje, da nikakor ne razume Dancev. "Lahko bi izstrelili nekaj opozorilnih strelov. Lahko bi vsaj poskušali preprečiti pokol!“

Dejstvo je, da so se na območju Banije tistega dne nahajali Srbi, Bošnjaki in Hrvati. Nekaj let kasneje naj bi v javnost prišla pričevanja posameznikov o tem, da so pokol zagrešili pripadniki vojske Srbske Krajine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.